Megújulásunk támogatója:  

Lakóépület

azonosító:
12117
törzsszám:
16214
szélesség (lat):
N 47° 30,366'
hosszúság (lon):
E 19° 2,993'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
többlakásos lakóház
eredeti altípus:
bérpalota
jelenlegi kategória:
Lakóépület
jelenlegi főtípus:
lakóház
jelenlegi típus:
többlakásos lakóház
jelenlegi altípus:
bérpalota
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
24724
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
A Báthori és Honvéd utca sarkán, zártsorú beépítésben álló téglány alaprajzú, középudvaros, ötemeletes, nyeregtetős bérház. A homlokzatait a Báthori utcában egy, a Honvéd utcában két oromzat hangsúlyozza. A lépcsőházat toszkán fejezetes kőoszlopok, márvány- és kovácsoltvas korlát díszítik. A belső udvar homlokzatain kovácsoltvas korláttal kísért függőfolyosó és zárt belső folyosó fut körbe. Épült Alpár Ignác tervei szerint.
külső leírás:
A Báthori és Honvéd utca sarkán, zártsorú beépítésben álló bérház téglány alaprajzú, középudvaros, ötemeletes, nyeregtetős, és utcai homlokzatain oromzatos. Az épületen historizáló és szecessziós elemek keverednek. A Báthori utcában egy, a Honvéd utcában két oromzat épült, alatta három tengellyel. A sarok lekerekített. A földszint és az első emelet az utca felőli oldalon egységes lábazati szintet képez képez, nyílásaikét szintet fognak át. A második emelet teljes épülethosszában díszes erkélykorlát fut körbe. A harmadik-negyedik emeleten az oromzatok alatt zárterkélyek épültek. Az ötödik emeleten hosszú kőmellvédes erkélyek kapcsolódnak a kiemelt oromzathoz.
Az alsó két szint nagyméretű nyílásai között keskeny, tükrös, kőlábazatos falszakaszok, és a felette végigfutó erkély gazdagon faragott, emberfejes konzoljai találhatóak. A második emelet erkélyének kőoszlopai között szecessziós kovácsoltvas korlát fut végig, szalagkeretes nyílásai egyenes záródásúak, a felső sarkukon lekerekítettek. Fölöttük hangsúlyos, fogsoros osztópárkány látható. A harmadik-negyedik emelet kiemelt tengelyei közötti nyílásait szalagkeret fogja össze. A harmadik emelet ablakai egyenes záródásúak, mellvédjük ívesen kidomborodik. Az oromzatok alatti rizalit középső tengelyében lévő nyílást féloszlopos, szegmensíves keretezés hangsúlyozza. A negyedik emelet nyílásai félköríves záródásúak, alattuk címerpajzsos stukkódíszítés található. Az ötödik emelet nyílásai egyenes záródásúak, felső sarkukon lekerekítettek. Az oromzat középső nyílásait félköríves béllet fogja össze, előttük íves tömör kőmellvéd húzódik. Az oromzatok melletti szakaszokon áttört, egyenes kőmellvédes erkély látható. Az oromzat csúcsán növénydíszes, emberfejes medalion látható, alatta két, alul-felül félköríves ablakkal.
Az indás, virágokkal díszített, szecessziós kovácsoltvas kaput Jungfer Gyula készítette. Az íves kapubejáratot romantikus elemekkel ötvözött neogótikus kapubéllet keretezi, középen maszkos zárókővel. Fölötte két különös páva stukkófigurája tölti ki a háromszögletű falmezőket.
állapot leírása:
Az épület műszaki állapota megfelelő. Az utcai homlokzat több helyen sérült, mállik a vakolat. A lépcsőház szépen felújított, a belső homlokzat díszítését viszont a felújítások részben megsemmisítették. A függőfolyosó és a padlóburkolatok jó állapotban vannak. A cselédlépcső elhanyagolt.
átfedő műemlék:
eklektikus lakóház (2009.07.21 23:46 QnJ)

Állapotjelentések

2014.03.29 11:52 piroska állapot: 4 - egyéb

Az épület állapota még éppen 4, de szép lehetne, ha felújítanák. Sok helyen hiányzó vakolat, a földszint festése erősen eltér a többi résztől.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.006 km)
Lakóépület (0.068 km)
Lakóépület (0.072 km)
Dawidson-ház (0.090 km)
Lakóépület (0.113 km)
Havas-ház (0.118 km)
Walkó-ház (0.119 km)
Lakóépület (0.168 km)