Istálló és magtár

Agrár műemlék
állattenyésztés, állattartás
istálló
Agrár műemlék
istálló
helyrajzi szám:
334/2 (környezet: 317, 301, 302, 303, 304, 305, 306, 307, 310, 312, 313, 314, 316, 324, 325, 326, 327, 328, 329, 334/1, 309, 311, 331, 332, 335, 033/7)
17172
Tapolca Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az egykori Szegedy-, ill. Széchenyi-kastély gazdasági épületei. Istálló, boltozott, oszlopokkal és pillérekkel két traktusra osztott. Épült a 19. század elején. Oromzatán 1873-as évszám.
Magtár, deszkafödémmel osztott, egyemeletes épület, Oromzatán 1894-es évszám.
Istálló
A 68 m hosszú és 10,5 m széles istálló a maga nemében rendkívül igényesen megépített, téglány alaprajzú, téglafalú, elöl oromfalas, nyeregtetős, cserépfedésű gazdasági tartozék. Falfelületeit vakolták, meszelték. Főhomlokzatát kapu és tetőtéri szénaledobó ajtó, valamint két szellőzőlyuk töri át. Délnyugati hosszoldalán négy ajtót és szalagkeretes ablakokat nyitottak. Északkeleti oldalán három szénaledobó és egyetlen látató, elfalazott ajtó van. Kétkapus hátsó homlokzatán hiányzik az oromfal.

Magtár
Az 42 m hosszú és 9,6 m széles magtár egyszerű megjelenésű, emeletes, téglány alaprajzú, téglafalú, oromfalas, nyeregtetős, cserépfedésű épület, hangsúlyos holkerpárkánnyal. Falfelületeit vakolták, meszelték, a homlokzatok széleit besimított, meszelt sáv kíséri. Északnyugati oldalát és délnyugati oldalának északnyugati sarkát alacsony, a talajszintig rézsűs támpillérek erősítik. A homlokzatokat mindkét szinten fekvő, téglány alakú ablakok törik át. Két ajtaja az északkeleti oldalon nyílik.
állapot leírása:
Az istálló cserépfedése erősen sérült, jelentős részt hiányzik, ezért az épület beázik. Hátsó oromfala hiányzik. Falain néhány repedés látható. Vakolata főleg kívül, de belül is, hiányos. Mivel használják, főbejáratát deszkakapuval, oldalsó ajtóit falazattal lezárták. Ablakait - szellőzőnyílásokat hagyva - befalazták.
A magtár cserépfedése szintén hiányos, vakolata jelentős részt elpusztult. Egyik ajtaja - minthogy lapja hiányzik - állandóan nyitva van. Szintén hiányzik a deszkaszintre vezető lépcső, továbbá az emeleti födém deszkáinak jelentős része, az ablakok némelyikéből pedig a tok és a rács.