Római katolikus kápolna

kápolna
r.k. kápolna
kápolna
r.k. kápolna
Tamási Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Alsópélpuszta határában szabadon álló, téglalap alaprajzú, nyeregtetős kápolna. Háromszögű oromzattal képzett, toszkán pilaszterekkel tagolt Ny-i főhomlokzatát konzolsoros főpárkány zárja, középtengelyében felülvilágítós kapu nyílik. Az oromzat mögött fa huszártorony. Síkmennyezetes belső, alatta kripta. Egykori berendezéséből csak az oltárasztal és egy padsor maradt meg. Az egykori alsópélpusztai kúria kápolnájaként építtette Zichy László neje, Széchenyi Mária az 1860-as években. A kápolna körül sírkert sírokkal, 19. század második fele.
külső leírás:
Az eredeti épületegyüttesből ugyan több épület átépített részei láthatók a helyszínen, műemléki értékkel már csupán a kápolna bír. A kápolna bozótos területen, szabadon áll. A sírkert a keleti homlokzat mögött távolabbra, bozóttal benőtt, nem látható területre is kiterjed.

Külső:
A kápolna szabadon álló, téglány alaprajzú épület, melyet palaborítású nyeregtető fed. Nyugati oldalán fából alakított, bádogfedésű huszártorony emelkedik.
Nyugati, bejárati homlokzata az egyetlen, mely a külső homlokzatok közül építészeti díszítést kapott. A magas lábazattal és nagy oromzattal képzett homlokzatot stilizált konzolokkal alakított főpárkány zárja, melyet (a két sarkon illetve a kapu mentén álló) négy toszkán pilaszter tart. A kápolna kapuja egyenes záródású, fakeretes, eredeti ajtószárnyakkal. A téglaáthidalás fölött félköríves ablak nyílik.
Mindkét oldalhomlokzata lizénákkal keretezett, s mindkettőt félköríves ablak töri át.
Hátsó (keleti) homlokzata szélein és középen lizénákkal tagolt, az oromzat záradéka alatt kis padlástéri ablakkal.
A kápolna körüli sírkert egykor szépen kialakított lehetett, erre enged következtetni néhány megmaradt részlete: a sírkertet kőpadka határolja, mely a míves kovácsoltvas kerítést tartja.
A kápolna nagyon elhanyagolt állapotban van, teljes födémcserére, tető- és faltatarozásra szorul.

.