Megújulásunk támogatója:  

Ligeti-műterem és villa

azonosító:
11640
törzsszám:
16209
szélesség (lat):
N 47° 30,329'
hosszúság (lon):
E 19° 5,785'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
villa
jelenlegi kategória:
Lakóépület
jelenlegi főtípus:
villa
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
32822 (környezet: 32616/1, 32618/9, 32813, 32823, 32617, 32700/1)
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
Vegyes
rövid leírás:
A villaépületet Bálint Zoltán és Jámbor Lajos műépítészek tervezték, és 1905-1906-ban épült fel Ligeti Miklós szobrászművész számára.
A villa a nagyjából szabályos négyzet alakú telek hátsó harmadában, az utcavonallal párhuzamosan áll. A szabálytalan alaprajzú épület magasföldszintes, kétszintes, homlokzatának bal oldalát a sátortetővel fedett bejárati, illetve lakórész uralja, míg a jobb oldalt a magas, széles műterem-fal, és -ablak határozza meg. A műteremhez eredetileg kis alapterületű terasz csatlakozott, melyet a későbbiekben nagy kiugrású terasszá alakítottak, mely alá műhely került. A teraszhoz később a bejárati oldal irányában további lapostetős, kívülről megközelíthető helyiséget toldottak. Az épületen eredetileg rusztikus, a sarkoknál megemelt kőlábazat futott végig. A hódfarkú cseréppel fedett tető éleit díszítő csúcs és sarokelemek közül számos még eredeti helyén van. A kertben számos faragott, historizáló díszítménnyel ellátott faragvány, illetve gipsz-, műkő öntvény látható.
A belsőbe lépve a földszintet az épület jobb oldalát uraló, két szint magas ún. nagy műterem és a bejárai folyosó melletti, ún. kis műterem határozza meg. A kis műterem mögötti L alaprajzú hallban karcsú falépcsőház látható, a helyiség falai faborításúak. Az emeleten három helyiség található. A lépcsőházból lehet feljutni a tetőteraszra. Az ablakok az eredeti, apró négyzetes osztást követik, az eredeti keskeny, szecessziós rácsokkal kísérve. Az épület teljes egészében alápincézett.
A II. világháborút követően Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész használta a műtermet.
külső leírás:
A villa a nagyjából szabályos négyzet alakú telek hátsó harmadában, az utcavonallal párhuzamosan áll. A szabálytalan alaprajzú épület magasföldszintes, kétszintes, homlokzatának bal oldalát a sátortetővel fedett bejárati, illetve lakórész uralja, az ún. kis műterem szögben elforgatva falazott négyzetes ablakával, az emeleten a lekerekített sarok vonalát követő ablaksorral, míg a jobb oldalt a magas, széles műterem-ablak és az azt övező, íves kialakítású falszakasz határozza meg, mely a tetőterasz mellvédjéül is szolgál. A műterem eredetileg kis alapterületű terasz csatlakozott, melyet a későbbiekben nagy kiugrású, négyzetes, téglaoszlopos korláttal kísért terasszá alakítottak, mely alá műhely került. A teraszhoz később a bejárati oldal irányában további, lapostetős, kívülről megközelíthető helyiséget toldottak. A bejárathoz szögben elforgatott előlépcső vezet, melynek íves nyílását növényi ornamensekkel díszes, kétoldalt fejezetet imitáló széles architráv és felette, a mai félköríves, üres mezőben angyalokkal körülvett címerpajzs volt látható. A bal oldalhomlokzatot földszinten egy ablak és a bejárat íves nyílása töri át, mindkettő hullámvonallal díszített vakolat kiemeléssel a bejárati nyílás növényi ornamentikával díszített vakolt fejezettel. A földszinti ablak felett az emeleten is van egy fektetett téglány alakú ablak, melyet két oldalról szintén hullámvonalas vakolatkeret emel ki.
A hátsó homlokzat kiugró tömbje és a bal oldalhomlokzat közé földszintes, íves kiképzésű, üvegezett tömb ékelődik. A hátsó homlokzat kontyolt félnyeregtetővel csatlakozik az épületmaghoz, illetve a műterem tetején kialakított terasz falazott mellvédjéhez. A négy ablak egykori vakolat keretelése lehullott. Az ablakok alatt magas pinceablakok nyílnak. Az épület jobb, műterem felőli oldalhomlokzatát a hátsó, alacsonyabb, hátraugratott szárny és a magas, kiugró műterem tömbje alkotja. A hátsó tömb egy vakolatdíszeitől megfosztott ajtóval és egy magasan elhelyezett ablakkal van áttörve, míg a műteremnek széles szegmensíves kapunyílása van, jelenleg rosszul záródó, vízszintes vasajtóval zárva. Az eredeti tervekhez képest eltérést mutat az ajtótól balra nyitott ablak.
Az épületen eredetileg rusztikus, a sarkoknál megemelt kőlábazat futott végig. A hódfarkú cseréppel fedett tető éleit díszítő csúcs és sarokelemek közül számos még eredeti helyén van. A tetőterasz dísztégla keretelésű, falazott, ívelt mellvédje javított, a főhomlokzati oldalon a legutóbbi felújítás során vasráccsal egészítették ki.
A kertben számos faragott, historizáló díszítménnyel ellátott faragvány, illetve gipsz-, műkő öntvény látható.
állapot leírása:
A villa külső homlokzatainak az állapota rossz. A külső vakolat hullik, a hátsó homlokzatról teljes egészében hiányzik. A terasz korlátja töredezett, hiányos, rajta a kertből összegyűjtött, töredékes öntvények, talapzatok vannak elhelyezve. A tetőterasz felújításra került, de anyaghasználata nem műemléki szempontoknak megfelelő. A belsőben kialakított lakás felújított, és gonddal jó karban tartott.
A nagyműterem jelenleg üresen áll, elhanyagolt állapotban van. A közművek nincsenek bekötve, a házrészhez tartozó kéményt lebontották, teteje beázik.
átfedő műemlék:

Állapotjelentések

2016.09.17 15:07 piroska állapot: 4 - pont: 7

Gondozatlan állapotú.
Kisfaludi Stróbl Zsigmond is lakott itt.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.