Szent Imre
helyrajzi szám:
221 (környezet: 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 31, 218, 219, 220, 222, 223, 117)
23700
Ajka Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település főutcáján, szabadon álló, középtornyos, háromhajós, poligonális szentélyzáródású, templom. Szentélye és első boltszakasza feltételezhetően középkori eredetű. Az 1672-ben újjáépült egyhajós templomot 1890-ben háromhajóssá bővítették. A belső teljes kifestését Horváth István végezte 1909-ben. Berendezései a 19-20. század fordulóján készültek historizáló stílusban. Szentélyéhez É felől sekrestye kapcsolódik. A templomot három oldalról kisebb park veszi körül.
Külső
A település főutcáján, enyhén lejtős terepen, utcavonalon, szabadon álló templom. Keletelt, középtornyos, háromhajós, poligonális szentélyzáródású tömbje nyeregtetős, cserép héjazatos. Szentélyének É-i oldalához, a hajó vonalában sekrestye kapcsolódik. Késő barokk-klasszicizáló stílusjegyeket mutat. A templomot három oldalról kisebb park veszi körül.

A templom hangsúlyos, íves záródású oromfallal képzett, Ny-i főhomlokzata 3 tengelyes. A tengelyeket falpillérek keretezik, amelyek a széleken alacsonyabbak, fejezetükön túlfutó párkányzattal záródnak. A középső tengelyt kiemelő kettős falpillérek magasabbak, teljes, tagolt párkány köti őket össze. A párkányok bádogfedésűek.
A szélső kapuk egyenes záródásúak, a főkapu ívelt. Minden kapuszárny kazettás, újabb kori. A főkapu felett kereszt és szintén félköríves záródású karzatablak húzódik.
A torony párkányzat feletti mellvédről indul, egyszintes, éleit lizénák díszítik, amelyeket körbefutó, teljes párkány köt össze. Homlokzatait mélyített mezőben elhelyezett, félköríves záródású ablakok törik át, és bádog héjazatos hagymasisak koronázza.
Az épületen azonos magasságban festett lábazat fut körbe. A hajó D-i oldalhomlokzata 4 tengelyes, a falsíkot egyszerűen képzett falpillérek tagolják Az ablakok mélyített fülkében állnak, festett szalagkeretezésűek, könyöklőpárkányosak, szegmensíves záródásúak. Színes üvegberakásuk a századforduló körül készült. Az É-i homlokzat 2+1 tengelyes. A 3. tengelyben a homlokzat síkja elé ugratott sekrestye ajtaja nyílik. A főpárkányzat tagolt.
A szentély a nyolcszög három oldalával záródik, áttöretlen.
A sekrestye téglány alaprajzú, részben egy-, részben kétszintes, a hajó tetőszerkezetéhez kapcsolt, félnyeregtetős. K-i homlokzatát két eltérő nagyságú, egymás felett elhelyezett, festett szalagkeretes, téglány ablak töri át.

A templom fedélszéke bakdúcos, kötőgerendás. A padlástérben látható a templom kő és tégla vegyes falazása.
A templom felújított, jó állapotban van. A templomkert gondozott.
Belső festése megkopott, restaurálása javasolt.