Romlott-vár

Rom
ERŐDÍTMÉNY
erőd
Nagykanizsa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az ún. Romlott vár, Botszentgyörgy vára feltárt alapfalai. A vár zárt udvaros, egyemeletes épület volt, K-i bejárattal. A boltozatos kapualj két oldalán helyezkedett el a várkápolna és a nagyterem. Az első emeleten és az É-i alápincézett szárny felett lakószobák sora húzódott. A Ny-i szárnyban voltak a konyhák és a raktárak. Az udvar D-i felében kút. A vár védelmét a D-i oldalon egy nagyméretű öregtorony, Ny-on egy szögletes és egy kerek bástya szolgálta. 1480-ban kezdte el építtetni a bajnai Both család. 1566- ban sikeresen ellen állt a török ostromnak. 1570-ben földsánccal erősítették. 1575-ben a török ismét sikertelenül ostromolta. 1577 után elvesztette hadászati jelentőségét és felrobbantották. Teljes feltárás után a falak egy részét konzerválták 1990-ben.
külső leírás:
A téglából épült vár négyzetes udvarát három oldalról vették körül palotaszárnyak, egy hengeres és egy négyszögű saroktorony, egy nyugati, nagyobb torony alkották a védműveket a pártázatos falak mellett. Kaputornya is minden valószínűség szerint erődített volt. A Vándor László által vezetett 1989-90-es feltárás során a castellum szinte teljes alapryajzát sikerült tisztázni. Az épület jelentőségét hangsúlyozza, hogy 1569-ben Giulio Turco császári hadmérnök felmérte a várat (az alaprajz szinte szó szerint megegyezik a feltárt falakkal.
állapot leírása:
A kilencvenes évek elején végzett helyreállítási és konzerválási munkák során a némileg felfalazott északi, háromosztatú pince és lejárata fölé került védőtető. A romterület jelenlegi állapota semmivel sem jobb, mint az 1994-es szemle idején: a területet ellepte a gyom, a kiegészített középkori falak pusztulnak, a pincelejárat feltörve.

2008.10.29 15:11 Vucsi állapot: 2 - koordináta: N 46° 25,331' E 17° 0,661' - pont: 5

Annak idején részt vettem a régészeti feltáráson, majd a helyreállításon. Most úgy látom, hogy kár volt pénzt pazarolni rá.

Utcai homlokzat (2.050 km)
Vasútállomás (2.795 km)