Kvártélyház (iskola)

Nagykanizsa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Báthory u., a Vásár u. és az Erzsébet tér által határolt saroktelken álló, a Vásár u.-i és Erzsébet téri telekhatáron fekvő, L alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős saroképület. A 45 fokban lemetszett sarok, attikával lezárt. A földszinten sávozott, az emeleten pilaszterekkel tagolt, középtengelyében hármas bejárati kapu. A földszint egytraktusos, oldalfolyosós alaprajzi elrendezésű, csehsüveg boltozatos teremsor, dongaboltozatos folyosó. Kapualja toszkán fejezetes oszlopokra támaszkodó csehsüveg boltozatos, a háromkarú lépcsőház síkmennyezetes, toszkán fejezetes féloszlopokkal és oszlopokkal alátámasztott emeleti előtérrel. Az L alaprajzú épületrészhez új, emeletes szárny épült. A telek É-i oldalán téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület áll. Az udvari épületben középső oszlopsorra támaszkodó csehsüveg boltozatos nagyterem. A 18. században uradalmi vendéglőnek épült, a vele egykorú udvari épülettel együtt. A 19. században a Zöldfa vendéglő működött benne, 1860-ban átalakították, ettől kezdve a törvényszék működött benne. 1943-1945 között internálótábor volt. 1952-től általános iskola. Az új, emeletes szárny 1993-ban épült. A kapualjban Csány László emléktábla, 1998 (Béres János).

Nagyon szépen felújított, kitűnő állapotú, gyönyörű épület.

Szarvasház (0.074 km)