Megújulásunk támogatója:  

Csonkatorony, avasi templomrom

azonosító:
10441
törzsszám:
5328
szélesség (lat):
N 46° 47,810'
hosszúság (lon):
E 17° 26,905'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Rom
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
SZAKRÁLIS ÉPÍTMÉNY
eredeti főtípus:
templom
megye:
Veszprém
helység:
helyrajzi szám:
1168
település KSH kódja:
24891
földhivatal:
Tapolca Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Csonkatorony, avasi templomrom. Római kori épület felhasználásával román stílusú, 13. sz.
:
Réhely (Révhely) közelében, szabadon álló, tört kőből (bazalt) készült templomrom. A négyszöges hajóhoz valamivel szűkebb, egyenes záródású szentély, és a nyugati homlokzat előtt középtorony csatlakozik. A hajó északkeleti részéhez négyszöges sekrestye kapcsolódik. A templomból csak az alapfalak maradtak, kivéve a teljes magasságig álló nyugati homlokzatot és a hozzá nyugat felől csatlakozó tornyot.
A templom bejárata a déli oldal nyugati részén nyílt. A hasábos diadalívpillérek a templomtérbe behúzottak. A torony földszintje négyszöges alaprajzú, ide a nyugati és a déli oldalon lévő félköríves nyílások vezetnek. Félköríves dongaboltozattal fedett. Az emeletek nyolcszöges kialakításúak, az átmenet kő prizmákkal megoldott. A torony a nyugati részen közvetlenül a földszint fölött, míg a keleti részen a templom nyugati oromzatához kapcsolódva csak az első emelet fölött vált nyolcszögesbe. A második emeleten, négy fő oldalon ablakok nyílnak. Az északi négyszöges, a többi háromszöges záródású. A torony nyolc oldalú kő sisakkal fedett.

Állapotjelentések

2015.06.07 10:41 ngabi állapot: 5 - pont: 10

A templom egy gondozott kis ligetben van, jó állapotban találtam.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.212 km)
Présház (0.253 km)
Lakóház (0.265 km)
Présház (0.394 km)
Présház (0.745 km)
Lakóház (0.888 km)
Lakóház (1.002 km)
Istálló (1.007 km)Kapcsolódó Légből kapott képek

Feltehetőleg Szigliget legkorábbi olyan épített emlékét tisztelhetjük a templom maradványaiban, amelyiknek még ma is állnak részei. Helyén már korábban is épület állt, amely a rómaik korában épülhetett. A középkori település a hódoltság korában elnéptelenedett és később a vár alatt épült újjá.