Lakóház, egykor Bábsütő-céh háza

Pápa Körzeti Földhivatal
Lakóház, egykori Bábsütő-céh háza, copf, 1790 körül. Részben átalakítva.
Jellege: Utcasorba illeszkedő, L alaprajzú, egyemeletes, késő barokk lakóház.

Külső: Négytengelyes homlokzatát tagozott övpárkány osztja, csonkapárkány zárja. Földszinti ablakai szalagkeretesek, könyöklősek, zárókődíszesek, szemöldökük felett faltükör. Bal szélső tengelyben tagozott konzolokon nyugvó egyenes záródású kapu, tagozott, vörösmárvány kőkerettel, (bábformájú) kerékvetőkővel, eredeti kapuszárnyakkal. A faragott kapuszárnyakat méhkaptár és bőségszaru, alul rozettás rombuszok díszítik.
Emeleti ablakait falsávok választják el egymástól, szalagkeretesek, könyöklőjükön kis faltükör, állókonzolos szemöldökpárkányukon rozettadísz.
Délkeleti tűzfalán eredetileg végigfutó díszpárkány indítása látszik, korábban itt ablakok is voltak.
Északnyugati homlokzatán szabálytalan kiosztású nyílások, jobb oldalon támpillér.
Udvari homlokzatának hosszabb oldalán mindkét szinten láthatók a befalazott, beüvegezett árkád egykori nyílásai. Hátul földszintes gazdasági épületek, majd közle.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső: Kapualja három szakaszos, hevederes csehsüvegboltozatos. Oldalfalakon helyenként, mennyezeten végig látható az erősen pusztuló freskódísz: ornamentális ill. madáralakos festés. A kapualj jobbra egy szakasszal bővül, eredetileg ide érkezett a ma már a lakórészhez kapcsolt, hevederes csehsüvegboltozatos gyalogfolyosó. Ebből a szakaszból indul balra az egyterű, húzott-íves lépcsős lépcsőház, eredeti ráccsal. Földszinti helyiségek fiókos dongaboltozatosak, az egykori tornác csehsüvegboltozatos. Emeleti helyiségek síklefedésűek.

Kopott, szennyezett homlokzatú épület, sok vakolathibával. Felújítása szükséges lenne.

vendéglő (0.021 km)