Kenessey-ház

Pápa Körzeti Földhivatal
Lakóház, irodák, ún. Kenessey-ház, barokk, 1737. Átalakítva 1877-ben.
külső leírás:
Jellege: Utcasorba illeszkedő, a Fő téren, keleti oldalán szabadon álló, U alaprajzú, egyemeletes barokk lakóépület.

Külső: Öttengelyes Fő téri homlokzatát tagozott övpárkány osztja, háromrészes főpárkány zárja. Földszintjén vízszintes vakolatsávozás, bal második-harmadik tengelyben váll- és záróköves, volutás, kosáríves kapu, míg a többi nyílás modern kialakítású. A homlokzat bal szélén volutás kerékvetőkő.
Emeletét lábazatos lizénák tagolják, melyek felett a főpárkány golyvázódik. Emeleti ablakai szalagkeretesek, könyöklővel. Két, volutás kőgyámokon nyugvó, pálcatagos, kovácsoltvas ráccsal szegélyezett erkély élénkíti a homlokzatot.
Keleti oldalhomlokzata hattengelyes, a főhomlokzattal megegyező vízszintes tagozóelemekkel, ablakokkal.
Udvari homlokzatának földszintjén árkádsor fut végig, mely a nyugati épületszárny végén befordul. Emeletén, a lépcsőház előterében szintén nyitott árkádok láthatók. Emeleti ablakai a nyugati szárnyon szalagkeretesek, szegmensíves záródásúak, a keleti szárnyon keretezetlenek, egyenes záródásúak. Mindkét oldalszárnyat tagozott övpárkány osztja, csonkapárkány zárja. A nyugati szárny hátsó sarkán nyolcszögű oszloppal támasztott, kör alaprajzú zárterkély. Sgrafittodíszítés.
Kontyolt nyeregtető, cserépfedés, ökörszemablakokkal. A nyugati épületszárny oromzatos, nyeregtetős.

Belső: Kapualja fiókos dongaboltozatos, hátul hevederrel. Jobbra kőkeretes kéményajtó után nyílik a kétkarú, egyterű, átalakított lépcsőház.
Földszinti helyiségei dongaboltozattal, fiókos dongaboltozattal, (néhol hevederes) csehsüvegboltozattal fedettek. Az árkádsorban fiókos dongaboltozat, mögötte egy traktus szobasor.
Emeletén a folyosó hevederes csehsüvegboltozatos, jórészt síklefedésű szobasor, a keleti épületszárny helyiségeiben stukkódíszes boltozat.

Feliratok: A kapu zárókövén: 1 7 / KISZS /39
A kapualj jobb falán: G.E.P. / ÁTALAKÍTATTA / 1877

Elfogadható állapotban van, nem különösebben gondozva. A homlokzat néhol elszineződött, a lábazat javítgatva.

Zichy-ház (0.065 km)