Volt kaszinó

Somogy

A Balatonföldvári kikötőben álló Balaton Klub építészettörténeti kuriózum. Az eredetileg kaszinónak épült (1903), egyike az ország első vasbeton szerkezetű épületeinek.
2010-ben úgy nézett ki az évek óta romló állapotú épület, hogy lesz biztos jövője, tervek készültek a fejlesztésére, de valahol minden elakadt !

Időpont: 2010. december 21 –én (kedden) 9:00-kor a KÖH I. emeleti tanácstermében
Tárgy: BALATONFÖLDVÁR, Balaton Klub fejlesztése
Tervező: Borzák Richárd
A terv előzménye és rövid leírása: A fejlesztés a volt kaszinó vagy klubház ingatlanát és közvetlen környezetét érinti. Balatonföldvár csak a 19. századi fürdőtelep létesülése után vált önálló településsé, addig Kőröshegy pusztájaként tartották számon. A hajókikötő és az 1200 m hosszú parti sétány az 1900-as évek elején létesült, miután Széchenyi Imre gróf a volt pusztát parkosíttatta és felparcellázta, hogy a területen villatelep létesülhessen. A hajókikötő és a vitorlás kikötőhöz kapcsolódóan építették fel a kaszinó (Klubház) és a kikötő bejárati épület (Csigaház), a Galamb szigetet a mólóval összekötő gyalogos, ún. galambdúcos híd, a hullámtörő végén álló meteorológiai megfigyelő állomás és egy korai vasbeton vázas gyalogos híd szerkezeteit. Az együttesből ez utóbbin műemléki védelem van, a többi helyileg védett.
A kaszinó és szálló funkciójú klubház egy 3 m magasra feltöltött platón létesült, hogy jobb kilátást nyújtson a kikötőre és a Balaton partra. Külső homlokzatai egyszerűbben készültek el a tervezettnél, és érződik még rajtuk a kötődés a hagyományos építészeti stílusok formáihoz, szerkezete viszont már korai vasbeton vázas szerkezettel készült. Tervezői ifj. Ray Rezső és Dr. Zielinszky Szilárd voltak. A bejárat és az épület főtömegének nagyvonalú kezelése, lapostetős kialakítása egyértelműen a modern építészet felé mutat.
A fejlesztési tervek a klubház épületének megtartásával és felújításával és új épület létesítésével szálloda és apartmanház kialakítást tartalmaznak.

Jelenleg semmilyen munka nem folyik, az épület állaga fokozatosan romlik.
Az Önkormányzat pályázatot írt ki az eladására, elsősorban szállodakénti üzemeltetésként, /163.000.000.-ft/, az eredménye még nem ismert.

Kandó-villa (0.202 km)