Kandó-villa

Somogy

Rákóczi u. 3. Kandó Kálmán (1896–1931) gépészmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a vasút-villamosítás úttörőjének volt villája. Gyakorlati munkásságát Párizsban kezdte, majd a Ganz-gyár villamos osztályán és az olasz Westinghouse gyárban folytatta. Innen visszatérve a Ganz és Társa Danubius Részvénytársaságnál munkálkodott, amelynek később a vezérigazgatója lett. Olaszországban megvalósította a háromfázisú, nagyfeszültségű vasút villamosítás rendszerét, majd kialakította a róla elnevezett első 50 periódusú, un. Kandó-féle rendszert. Az utóbbi rendszerben villamosította annak idején a MÁV a Budapest–Hegyeshalom, majd a háború után a Budapest–Miskolc vonalat is. A Kandó-rendszerű villamos mozdony sorozatgyártása Magyarországon az 1930-as években indult meg.

Kandó Kálmán éveken át nyaralt földvári manzárdtetős, szolid építésű, ízlésesen berendezett villájában, amelynek egyik része a tóra, a másik oldala pedig a Rákóczi úti villasorra néz. A villa 1923-ban épült a MÁV támogatásával. Kandó leánya, Sára örökölte. Tőle Party Ferenc vette meg, akinek jól menő autószerelő műhelye volt Budapesten. A II. világháborúban romossá vált villát az Óbudai Sportszergyár bérbe vette és újjáépítette. A villa jelenlegi tulajdonosa Party Ferenc lánya. A villa falán a Somogy megyei Tanács Idegenforgalmi Hivatala emléktáblát helyezett el.
Forrás : Híres emberek, híres házak Földváron

Rk. templom (0.113 km)