Szentháromság-szobor

Szakrális plasztika, szobor
Szentháromság tér
Rövid leírás:
Az 1710-es pestisjárvány megszűnése után állított hálaadó szobor. A járványban a mintegy tízezer fős városi lakosság csaknem fele hunyt el.

A szobor kezdeményezése és kivitelezése egyaránt az ekkor a városban igen aktív, a katolikus élet újraszervezésén munkálkodó jezsuita rendhez köthető.

1710 szeptember 14-én Pirolt Ignác Mihály városi főbíró a jezsuita templomban (ez ma a Nagyboldogasszony városi plébániatemplom) ünnepélyes fogadalmat tett, hogy ha végetér a pestisjárvány, díszes szobrot emel a Szentháromság tiszteletére és minden évben ünnepélyes szentmisét fognak tartani Szentháromság ünnepén (a pünkösd utáni első vasárnap). A szobor a következő évben, 1711-ben el is készült. Az építkezést egyharmad részben a a város, egyharmad részben a Főkamaragrófi Hivatal, egyharmad részben pedig a direkt e célra létrehozott Szobor Alap finanszírozta.

A második, jelenleg is álló pestisoszlop építése 1755-1765 között zajlott és összesen 64.000 aranyba került. Az építkezést Lotharingiai Ferenc, Mária Terézia királynő férje is támogatta.

Az alkotás tervezőjének személye máig vitatott. Alighanem az ausztriai Kremsben álló, nagyon hasonló Szentháromság oszlop inspirálhatta Ignac Peter Götz szobrászt. A legújabb kutatások szerint akár Vavrinec (Szaniszló) Jarda cseh jezsuita szobrász is szóba jöhet, mint az alkotás lehetséges tervezője, aki VI. Károly hlaveneci vadászszobrát vehette mintául. Annyi biztos, hogy a selmeci Szentháromság-oszlop építésekor mindkét említett művész a közeli Körmöcbányán dolgozott. A kivitelezést Dionisyus Ignatius Stanetti szobrász és Karl Holzknecht kőfaragó irányította. Az oszlop geletneki rózsaszín riolitból készült. Az eredeti szobrokat berencsfalvi tufából faragták. A jelenlegi szobrok anyaga tufa alapú műkő.

Az alkotás csúcsán a Szentháromság, vagyis az Atya, a Fiú és a Szentlélek jelképes ábrázolása látszik. A főpárkány alatt három oldalon 1-1 címer, az építéshez adományt adó felek címerei láthatóak: a habsburg országok címere, a Bányapénztár címere és Selmecbánya címere. Az oszlopok közötti hatalmas földgömbön a Szeplőtelen Szűz Mária alakja áll. Az oszlopok talapzata körül hat életnagyságú szobor szentek sorát ábrázolja, a rájuk jellemző attributumokkal: Szent József (virágzó ággal), Szent Sebestyén (nyilakkal és fatörzzsel), Xavéri Szent Ferenc misszionárius (bennszülöttekkel), Szent Borbála (kehellyel, karddal), Szent Rókus (testén sebekkel, mellette zarándokkal és kutyával), végül Szent Katalin (kerékkel és gallyal). Az oszlop előtti, oltárként is használatos asztalon Szent Rozália fekvő szoboralakja látszik. Üvegablakos és lámpákkal is ellátott fa koporsója nem maradt ránk.

A leírás forrása a Turisztikai Központ kiadványa, Selmecbánya, 2016.

Állapota renben van, a környezete rendezett.