Megújulásunk támogatója:  

Zsinagóga és Talmud Tora imaház

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 47,433'
Hosszúság (lon):
E 22° 52,467'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
SM-II-a-B-05207, SM-II-m-B-05207.01, SM-II-m-B-05207.02
Típus:
Zsinagóga
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Szatmárnémeti, Várdomb utca (Str. Decebal) 4–6.
Egyéb adat:
Szatmárnémeti zsidó lakossága a 19. században növekedett meg, és a 20. század elejére az Erdély egyik legjelentősebb hitközségévé nőtte ki magát. Jelentőségét mutatja, hogy a településen egykor 3 nagyzsinagóga és 25 imaház állt. Közülük a Várdomb utcai zsinagógát és imaházat 1890 körül, eklektikus stílusban építették.
Rövid leírás:
A zsinagógát Bach Nándor váci építész és rajztanár tervezte, a nagyváradi Zárda utcai zsinagóga (1890) építészének tervei alapján. Az izraelita hitközség növekedésével 1920 és 27 között épült fel a Talmud Tora imaház. A kelet-nyugati tájolású zsinagóga alaprajza a 19. század végére elterjedt hosszanti terű, csarnokrendszerű, a belső teret három oldalról női karzattal körülvevő zsinagógák típusát követi.
Karzatait kockafejezetű öntöttvas oszlopok tartják. Belső tere keleties hangulatú, a teknőboltozatot dekoratív festés, geometrikus kerettel közrefogott stilizált növényi ornamentika, az oldalfalakat palmettás minta díszíti. A falakat kör illetve patkóíves, narancssárga, kék és fehér színű ólomkeretes táblákból álló üvegablakok tagolják.

Az imaház előtérből és nyugati karzatos liturgikus térből álló téglalap alaprajzú épület. Két bejárata a nyugati és északi homlokzatok középtengelyében helyezkedik el. A keleti falban helyezkedik el az oszlopokkal és féloszlopokkal díszített, hármas tagolású tóraszekrény. A belső falak díszítése egyszerű, az okkersárga oldalfalakat a festett üvegablakokkal harmonizáló kék falsávok teszik változatossá.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-02-11 21:03:57
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.