Megújulásunk támogatója:  

Tájház


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 54,497'
Hosszúság (lon):
E 23° 17,542'
A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Lakóépület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu belterületén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A tájház épületét a 18. században, pontosabban 1727-ben emelték és egyike az Avas vidék 18-19. századra jellemző igen gyakori háztípusainak.

A ház Mărcuţ Iacob tulajdonában volt, aki benne is lakott élete végéig. Az épületet a Szatmár Megyei Múzeum 1991-ben megvásárolta, kiállítóhelyé alakította és 1995–1996 között teljes egészében restaurálta.

A ház két lakószobából, pitvarból és kamrából áll, kívül pedig tornácos. A tört kőből készült alapra helyezték a vastag tölgyfa talpgerendákat, majd ezekre emelték tölgyfa gerendákból az épület falait, melyeket a sarkoknál fecskefark eresztékekkel fogták össze. A ház tetőzetét hosszában mestergerenda tartja, rajta merőlegesen keresztben elhelyezett oszlopok állnak. Ezek tartják a szemöldökfából és a szaruzatból álló tetőszerkezetet. A ház füstje a szabadkéményen át a padlásra távozott. A tetőt szalmával fedték be. A belsőben az Avas vidékére jellemző tárgyak láthatóak: bútorok, textíliák, cserépedények, valamint gazdasági eszközök.

Kép és szöveg: "Epatrimonium 2" Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. kiadványa a helyszínről ( http://www.epatrimonium2.eu )
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-05-01 17:04:57
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.