Megújulásunk támogatója:  

Tájház

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 29,017'
Hosszúság (lon):
E 22° 12,900'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Lakóépület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A református templomtúl észak felé induló utcában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Érmellék Bihar megyei részén, Gálospetri központjában található, 2002-től látogatható tájház egy középparaszt portát mutat be az előző századfordulón. Alapítója és fenntartója dr. Kéri Gáspár, gálospetri születésű, székelyhídi fogorvos. A portát 1925-ben Sándor Antal és családja vásárolta meg, jelenleg unokája, Kéri Gáspár a tulajdonos. Az ezt megelőző 50 évben igen gyakran cserélt gazdát. A századfordulón a lakóház leégett, ekkor 3 vályogtéglányival megnövelték a falak magasságát és új deszkafödémet kapott. A tornác felől egy ablakkal kevesebb lett, de nagyobb méretűeket építettek a régiek helyett. Az említett beavatkozások ellenére a ház megtartotta hagyományos jellegét.

Az 1870-ben épült lakóház mellett megtalálhatók a gazdasági épületek is: háromosztatú istálló, árnyékszék, szénásszín, háromrekeszes disznóól, gémeskút és szőlőspajta pincével. A tájház udvarán kacsákat nevelnek. A kerítés, a kapu és az utcafronton elhelyezkedő góré még létező 20. század eleji ácsmunkák hiteles rekonstrukciója, úgyszintén a kert felőli sövénykerítés is.

A háromosztatú lakóház nádfedeles, könyöklős tornáccal ellátott, vert falas épület. A később hozzáépített kamara vályogból készült. A nagyház berendezése ó- német stílusú fenyőgarnitúra, öntött vaskályha, a pitaré pedig csikósspór, stelázsi, kamaraasztal, gyékényszékek. A hátsóház kemence szája a pitarba nyílik. A hátsóház berendezése: flóderes deszkaágy, gyékénykanapé, gyékényágy, gyékényszékek, diófaasztal, festett atúzsér (felső részén polcos kredenc), vizes pad és berakott spór. A tornác végén nyílik a kamra, melyben a háztartásban használt eszközök találhatók. 2010-ben a gazdaság egykori főzőházában átmenetileg az Érmellék ‘56-os lelkész-mártírjának, Sass Kálmánnak rendeztek be emlékszobát. A szénásszínben gazdasági eszközök és átmenetileg vaskályha kiállítás található. A ma is használatban lévő szőlőspajta és a pince a valamikor híres érmelléki borászat eszközeit tárja elénk.

Előre bejelentkezett csoportok számára az Érmelléket bemutató egy vagy több napos programot is szerveznek itt.

A leírás és a képek forrása: www.tajhazszovetseg.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2017-12-29 12:20:25
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Fráter-kúria (0.519 km)
Komáromy-kúria (5.358 km)
Balási-kúria (6.333 km)