Szűz Mária-templom

Horvátország
Gračišće
Egyéb adat:
Az Isztriai-félsziget szárazföldi részének jelentős épített örökséggel bíró városa Gračišće, a térség egykori hatalmi centrumától, Pazintól mintegy nyolc kilométerre kelet felé. Míg az Isztria tengerparti sávjáért folytatott nagyhatalmi küzdelmet Velence nyerte meg a középkor derekán, s így azon a területen az olasz kulturális hatás érvényesült, addig a félsziget belső része döntően osztrák fennhatóság alatt állt, így az épített örökség is kisebb-nagyobb mértékben különbözik a kikötővárosokétól, több helyütt érhető tetten a kontinentális, németes hatás. Gračišće egy vízmosás feletti dombon (és nem meredek oldalú hegyen, ahogyan Belső-Isztria erődített településeinek többsége) terül el Pazintól keletre, a tengerparti sávhoz és településekhez vezető út mentén. Tágabb területéről már a bronzkor időszakából kerültek elő leletek, lakott volt az illír-, majd a római korban is. Szerepe valószínűleg a Római Birodalom kései korszakában, a 3-4. században nőtt meg, amikor rendre megerődítették a félszigeten a potenciálisan jól védhető településeket. Feltehetően ekkor épült fel a mai városfalak egy részének az elődje Gallignanaban. A kora középkorban, 751-ig a Bizánci Birodalomhoz tartozott a település. A 8. század utolsó harmadában elérte a frank hódítás Isztriát. Ebben a korszakban a terület etnikai képe is megváltozott a Pannóniából indult avar betelepedés miatt. 803-tól a friuli őrgrófság, majd az itáliai királyság része lett. A 10. század második felétől a karintiai hercegséghez, majd a 11-ben az aquileiai pátriárkához és német nemesekhez került. Végül a görzi (goricai) grófság részévé vált, amelynek a közeli Pazin volt a székhelye. 1806-ig a Német-Római Császárság része volt. A városi fejlődése csúcsára a 14-15. században került, a 16. század végén már kisvárosként említik, elkerülte a későbbi fejlődés, telekkiosztása és épületeinek egy része is a középkori állapotot tükrözi. Ahogyan az Isztrián megszokott, a településen belül erősen romosodó házak mellett nagy számban maradtak fenn több évszázados eredetű, folyamatosan karbantartott épületek.
Rövid leírás:

Kis méretű, keletelt, egyenes szentélyzáródású fogadalmi templom, dongaboltozatos belső térrel, nyugati homlokzata felett kis nyitott harangtoronnyal. A gótikus épület 1425-ben készült egy helyi nemes, Petar Beračić megbízásából. Nyugati előcsarnoka később készült el, ennek mennyezete fakazettás.
A szentély falát a Háromkirályok imádása, valamint az Angyali üdvözlet 15. századi freskói díszítik.
2016-10-29 21:08:12

2017.09.08 12:24 ngabi állapot: 5 - koordináta: N 45° 13,209' E 14° 0,560' - egyéb

A téren áll a kis Szűz Mária templom, melyet 1425-ben Dento mester épített a helyi nemes Petar Beračić részére, aki fogadalomból építtette a késő gótikus templomot. Egyedülálló négyszög alaprajzú épület erős dongaboltozattal. Keleti falán fennmaradtak az építéssel egy időben készített eredeti freskók közül a Háromkirályok imádása, a szentek és az Angyali Üdvözlet vázlatos ábrázolása. Homlokzata felett alacsony nyitott harangtorony áll, később építették eléje az előcsarnokot, melynek fakazettás mennyezete van. wikipédia
A templom egy kis téren, nagyon jó állapotban van