Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatása római katolikus fatemplom

A falu központjában, a fő utca keleti oldalán
Rövid leírás:
A Kurcsin (Ľubovnianskej vrchovine) hegységben lévő apró, Határhely falu Szeplőtlen Fogantatásnak szentelt görögkatolikus fatemploma 1785-ben épült.

A fennállása során számos katasztrófát elszenvedett templom különösen a II. Világháború során szenvedett el sérüléseket. Ép ezért az 1945 utáni helyreállítás során a templomot teljesen szétszedték és új helyre költöztetve építették fel. Egyben tengelyét 90 fokkal el is fordították, hogy az kelet-nyugati legyen. a szentély északi oldalához pedig sekrestyét csatoltak.
A templom jellegzetesen hármas tagolású, egy kisebb szentélyből, egy nagyobb hajóból és egy nyugati négyezetes térből áll.
A templomot annak felépítésétől kezdve közösen használták a görögkatolikus és rómaikatolikus hívek.
A templom beendezése változatos. Az ikonok kivételével reneszánsz és barokk oltárok darabjaiból áll, melyeket az ólublói templomból hoztak át ide. A legértékesebb darab a Szeplőtelen Fogantatás főoltár, amelyben reneszánsz, barokk és rokokó elemeket is találhatunk. A templomban megtalálható egy igen régi orgona is, valamint egy díszes szószék a 17. század utolsó harmadából.

A leíráshoz használt adatok és a képek forrása: www.drevenechramy.sk