Megújulásunk támogatója:  

Szent Mihály plébániatemplom

Ország:
Ausztria
Szélesség (lat):
N 47° 14,465'
Hosszúság (lon):
E 16° 19,247'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Hauptplatz 11.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A település nevét először 1273-ban, IV. László adománylevelében említik villa Sancti Michaelis néven. Német neve az 1291-es oklevélre eredeztethető, ahol németül Pertlsdorf-nak írják.
Katolikus plébániatemploma Szent Mihály patrocíniuma alatt áll. Az eredeti, gótikus templom 1846-ban leégett. A mai templom 1850-ben épült későbarokk-klasszicista stílusban. A védőszentet és a felszentelés évét a főbejárat fölött, a torony homlokzatán lévő feliraton is olvashatjuk.
A templom egy hajós fél köríves záródású apszissal. A tornya alatti kis előcsarnok bal oldalán a Szent Sír kápolnája található.
Főoltárán a sárkánnyal viaskodó Szent Mihály 1850-ben festett képét láthatnánk, ha nem takarták volna el egy –gondosan, és úgy tűnik, nem ideiglenesen a régi kép keretéhez erősített - modern üvegfestménnyel. Az üvegfestményben leginkább a Szentlélek lángnyelveire ismerhetünk, de könnyen lehet, hogy – az ottjártunkkor nem működő – a szentély elején található, az oltár felé irányított színes reflektorlámpák megvilágításában a régi és az új kép együtt is értelmezhető…
A templom berendezéséből szót érdemel még az igényes kivitelezésű késő barokk szószék, melynek alján a négy evangélista faszobrai foglalnak helyet. A mennyezetfreskók 1949-ből valók. Érdemes megemlíteni a modern szószéket, szembemiséző oltárt és keresztelőkutat, melyek igényes és nem hivalkodó küllemükkel belesimulnak a templom rendjébe.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2011-11-26 11:15:27
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.