Megújulásunk támogatója:  

Szent Miklós erődtemplom


Ország:
Ausztria
Szélesség (lat):
N 47° 17,676'
Hosszúság (lon):
E 16° 17,964'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Neumarkt im Tauchen
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Elődje 13. században épült. A források a németújvári viszály idején említik először, amikor Albert osztrák herceg elfoglalta és le is rombolta a \"Niclastuern\" néven említett erődtemplomot. A „Niclastuern” azon erődítések közé illeszthető, melyek besorolása az egy terepemelkedés a völgyszint fölé mint közös ismertetőjegy alapján lehetséges. Ehhez tartozik egy kissé emelkedő háttér, a leválasztó elem egy mesterségesen kialakított nyakárok. Ez a fajta erődítésmód a legszembetűnőbb, amit a Kőszegiek várépítéseinél megfigyelhetünk. Erre a különlegességre I. Albert megszálló erői nyilvánvalóan a felszerelésnél is tekintettel voltak, könnyen mozgó hajítógépek (Bliden) és dárdavetők (Schiesszeuge Rutten) amikkel a várak terepadottságaiból származó hátrányt az ostromlók a maguk hasznára fordíthatták.
A felsőkéthelyi torony esetében a névből is következik, hogy egy kisebb védműről van szó. Az ostrom történetéről az oklevelek és az elbeszélő források nem közölnek semmi adatot. Valószínű, hogy Rohonc, Városszalók és más objektumok elestének hírére tornyot említésre méltó ellenállás nélkül feladták.
Az erődítésen belül ma a 17. században átépített, de a 15. században emelt Szent Miklós plébániatemplom áll. 1740-ben barokk stílusban építették át, toronysisakja 1787-ben készült. Főoltárát 1744-ben készítették, mellékoltárai, melyek Nepomuki Szent János és Szent Lénárd tiszteletére vannak szentelve 1770-ben és 1771-ben készültek. A szószék a négy evangélista alakjával 1750-ben, a keresztelőmedence 1769-ben készült. Falában római kori domborműves sírkő látható, melyet 1872-ben emeltek ki a templom alapfalaiból és a toronyba falazták be. A templom feletti temetőben 1831-ben épített bájos kis temetőkápolna áll, benne barokk Pieta-szoborral.

forrás: varak.hu
Adatlapot készítette:
örs
Adatfelvétel ideje:
2013-07-31 09:53:43
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Harangtorony (2.569 km)
Batthyány-vár (3.429 km)
Rabbiház (3.585 km)
Zsinagóga (3.587 km)