Szent István plébániatemplom

Főutca (Principala) 135. szám
Szent István első vértanú tiszteletére szentelték fel.
A templom alapkövét 1774-ben tették le. Felépüléséig a kastély refektóriumában rendeztek be egy kápolnát, 1785–1832 között. 1832-ben lebontották a megkezdett templom falait és újat építettek klasszicista stílusban, amelyet 1838-ban szenteltek fel. Az idők folyamán sokszor kellett javítani: 1867-ben a tornyot, 1890-ben a tetőt, 1906-ban a tornyot, 1923-ban az egész templomot cseréppel fedték be, majd 1935-ben és 1938-ban felújítások történtek. 1986–1987-ben a belsejét festették ki. 1904-ben modern Riegel-orgonát kapott a templom. Az első világháborúban a cinsípokat elviszik, ezzel megindult az orgona pusztulása. 1921-ben még Országh Antal megjavítja, de 1935-ben felmondja a szolgálatot. Azóta egy harmónium szolgálja a kórust.
Egyhajós, faros nyeregtetős, északi homlokzati tornyos templom. Főhomlokzatát lábazatos pilaszterek tagolják. Keretelt bejárata egyenes lezárású. A homlokzat három keretelt ablaka félköríves záródású, könyöklőpárkánnyal. A hajó koronázópárkánya ráfut a homlokzatra. Fölötte magas, timpanonban végződő oromzat látható, amely tükrökkel tagolt. A középső tükröt kerek, keretelt világítóablak töri át. Tornyának tükreiben keretelt, félköríves, zsalus ablakok állnak. Négyoldalú toronysisakja alatt csúcsíves párkány látható.
A hajó sima oldalain három-három keretelt, könyöklőpárkányos, félköríves záródású ablak biztosítja a világítást. Keskenyebb szentélye félköríves záródású. Nyugati oldalához sekrestye kapcsolódik.

2013-06-30 13:53:52

2014.02.23 14:31 mokuska09 állapot: 4 - koordináta: N 47° 0,246' E 21° 58,537' - egyéb

A templom meglehetősen jó állapotban van. A vakolat kezd kopni egyes helyeken, egy pár helyen vizesedik a fal.

Uszoda (1.118 km)
Orvosi villa (1.375 km)