Régi népiskola

A kép forrása: Pinkafelder/wikipedia.org
Weinhoferplatz 2
Rövid leírás:
A település mai neve már 1289-ben olvasható a forrásokban (Pinkafelde). A terület 1644-től a Batthyány család uradalma.

Az épületet a Batthyány család saját lakóhelynek építtette. Később 1855-től itt működött a római katolikus népiskola. 1972-84 között összeolvasztották az állami iskolával. Ma a plébánia épületei közé tartozik, Joseph Michael Weinhofer emlékére Weinhofer iskolának hívják az épületet.

Két emeletes, egy traktusos, nyereg tetős, cserép fedésű, klasszicista épület. Alsó két szintjének homlokzati felülete rusztikázott, második emeletén viszont vakolatlan téglafelüleek is találhatóak. Főhomlokzata közepén egy három tengelyes, kissé előreugró, felül attikával koronázott középrizalitot találunk, itt található az egyszerű, földszinti bejárat is. A földszint és a 2. emelet ablakai téglalap alakúak, míg az első emeletiek íves záradékúak. A 2. emelet ablakait áloszlopos keretezés veszi körül.

Katolikus paplak (0.070 km)
Népfőiskola (0.138 km)