Vǎleni
Rövid leírás:
A nem túl magas kaputornyos és támpillérekkel megtámasztott erődfallal körülölelt templom a falu fölötti dombon áll, festői látványt nyújtva az ideérkezőknek.
A falu első említése 1243-ból való. Első temploma is ezután, de még a 13. században épülhetett fel. E korszak tanúi a templomhajó déli falában látható félköríves záródású résablakok. További, még fel nem tárt románkori részletek lehetnek a hajó déli falában. Az első templom szentélyét 1452-ben lebontották és a hajóval azonos szélességű, kétszer hornyolt bordákkal kialakított két boltszakaszos, kissé szabálytalanul szerkesztett sokszögzáródással végződő szentélyt építettek a helyére.
A falu népe 1582-ben református hitre tért. Ekkor a szobrokat és képeket kihordták a templomból és megsemmisítették azokat.
Szokatlan – bár nem példa nélküli megoldás – a hajó teljes szélességében a 15. században megépített nyugati torony. A toronyaljat a hajóval egy nagy ív segítségével összekapcsolták. A nyugati karzat már a toronyalj területén, a torony nyugati falához támaszkodva épült meg, jelenlegi formájában a 18. században. A torony keleti falának hordására szolgál a hajóban látható falazott ív, amely nem tévesztendő össze a diadalívvel. A templom hányatott története során a hadi eseményekhez kapcsolódóan 1600-ban (császári csapatok), 1658-ban (portyázó tatárok), 1710-ben (Rákóczi szabadságharc) is leégett.
Virágindás hatszögre szerkesztett szószékkosara a 17. század végén készülhetett. A templomot állékonysági problémái miatt 1871-ben vonóvasakkal erősítették meg, ám annak további mozgása miatt a hajó északi falát 1905-ben lebontották és alapjaitól újjáépítették. Az 1970-ben elvégzett tatarozás alkalmával a belső vakolatokat leverték, s ezzel értékes középkori falképeket, valamint 18. századi – a festett kazettás mennyezettel egyszerre készült - ornamentális díszítőfestést semmisítettek meg.
A jelenlegi festett kazettás mennyezetet – mely 1778-ban készült – megelőzte egy korábbi, melynek 22 egykori kazettája a nyugati karzat aljára van felerősítve. E mennyezet még a 17. század végén készülhetett, talán Felvinci mester munkája.
A templom kifestésének második jelentős szakasza a neves kalotaszegi festőasztalos, id. Umling Lőrinc nevéhez köthető. 1745-ben ő készítette a szószékfeljárat mellvédjét, a szószékkoronát és a keleti karzatmellvédet a zsoltármutató táblával.
Id. Umling Lőrinc és fia ifj. Umling Lőrinc a 18. század 70-es éveiben visszatért. Erről tanúskodik a templomhajó 1778-ban befejezett 42 táblából álló festett kazettás mennyezete. A mennyezet mintakincse inkább ifjabb Umling Lőrincre vall. Ekkor készültek a templom festett virágokkal borított mellvédekkel induló padjai is.
A torony alatti boltozatot 1881-ben bontották el. Helyén ma egységesen kék színre festett famennyezet látható.
A cinteremben, illetve a templomdombon számtalan megkövült egykori tengeri egysejtűt, Szent László legendás pénzeit gyűjthetjük.
Marcius

Barcsay-kastély (8.342 km)