Megújulásunk támogatója:  

Szeplőtelen Fogantatás plébániatemplom


A kép forrása: ArnoldPlaton / wikipedia.org
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 21,120'
Hosszúság (lon):
E 22° 6,098'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-m-B-01196
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Irinyi János utca 2/B szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Római katolikus plébániatemplom, melyet a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére szentelték fel. 1764–1768 között építtette gr. Dietrichstein János, barokk stílusban. 1772-ben emeli plébániai rangra báró Patachich Ádám váradi püspök. 1944-ben ágyúlövedék vitte le a templom tornyát, amelyet 1975-ben, a templom általános feljavítása alkalmával eredeti formájában építették újjá. 1981-ben belső, 1990-ben külső felújítás történt.

Egyhajós, faros nyeregtetős templom, nyugati homlokzata előtti toronnyal. Keretelt, barokk bejáratának volutákkal díszített szemöldökmezejében a gr. Dietrichstein család címere látható, alatta az 1768. évszám olvasható. A lekerekített sarkú torony széleit lizénák szegélyezik. A bejárat melletti fejezetes lizéna fölött timpanon látható. A hajó koronázópárkánya ráfut a főhomlokzatra és a toronyra. A második emeletet is szépen profilozott párkány választja el. A torony ablakai félkörívesek. A felső emelet ablakai kereteltek, profilozott könyöklőpárkánnyal és szegmensíves szemöldökkel. A mellettük levő lizénák ion fejezetesek. Nagyon szép, lanternás, barokk hagymakupolás toronysisakja alatt óraíves koronázópárkány látható, óraszámlappal. A torony belső oldala még a templom falára támaszkodik, olyanképpen, hogy mindkét oldalán volutás kiugrás köti össze a hajóval

A hajó lizénás-tükrös díszítésű. A tükrökben nagyméretű, félköríves záródású ablakok állnak. A hajót három-három ablak világítja meg. Keskenyebb szentélye szegmensíves záródású. A szentély északi oldalához sekrestye kapcsolódik. Ide külső, zárt lépcső is vezet a hajdani kastélyból.
A hajó iker hevederívekkel tagolt donga-, vagy poroszsüvegboltozatos mennyezetű. A hevederívek szintén iker falpillérekre támaszkodnak. Barokk főoltára a 18. századból származik. Különálló felépítménye fából készült márványutánzat. A széleken kompozitfejezetes oszlopok, belül pillérpárok tartják az oltárkép koronázópárkányát. Fölötte mozgalmas barokk ornamentika és felhőgomolyagok között a sugárzó Istenszem. Két oldalt, az oszlopok tetején angyalok állnak, az oszlopok előtt pedig szobrok. Oltárképe a Szeplőtelen Fogantatás. Az oltár két oldalán egy-egy bejárat van kiképezve. A Szent Kereszt és Szent Apollónia mellékoltárai szintén díszesek. Barokk szószéke a hajó és a szentély találkozásánál levő pilaszterre van erősítve, az északi oldalon. Egyedinek mondható, hogy a stációk képei két hosszú táblába vannak sűrítve. Nyugati végében lévő orgonakarzata boltíves oszlopokon nyugszik.

A templom külső falán egy Rákóczi-emléktábla áll. A templomkertben áll egy földre fektetett alapzaton Simonyi óbester emléktáblája és egy szentségfülke, Szent János szobrával.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2013-08-24 16:53:57
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.