Megújulásunk támogatója:  

Református templomOrszág:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 25,277'
Hosszúság (lon):
E 21° 43,866'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A teleplés északkeleti részén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Kisbári temploma a 13. század elején, kő alapra, téglából épült fel, román stílusban. Ez a korai templom egy téglalap alaprajzú, 610x450 cm-es hajóból és egy félkörös záródású szentélyből állt, amely diadalívvel kapcsolódótt a hajóhoz. Patrocíniuma Szent Péter volt. A román kori periódus ma is látható emlékei közé tartozik a korai diadalív, illetve a szentély külső falán fennmarad, ívsoros párkány.

Az épület kezdetben egyszerű, földesúri templom volt. Néhány évtizeddel később a falut itáliai hospesekkel népesítették be. Valamikor a 13-14. századok fordulóján a templomhoz annak északi oldalán osszáriumot, csontházat csatoltak.

A 14. század közepén esett át a templom az első nagyobb átépítésen. A román kori hajóhoz annak nyugati oldalán egy új, 610x750 cm-es, gótikus hajót építettek. A szentély északi oldalán sekrestyét emeltek és erre az időszakra keltezhető a templom falképeinek elkészülte is. A román kori hajórész déli falán egy "Utolsó ítélet" témájú freskó maradványai láthatóak.

A 15. század második felében ismét tovább építették a templomot. Nyugati homlokzatához hasáb alakú harangtornyot csatoltak. A román kori templomhajót funkcionálisan a templom szentélyéhez csatolták, ennek nyugati oldalára új, gótikus diadalívet csatoltak. Így alakult ki a mai helyzet, miszerint tkp. két diadalív található a templomban. A gótikus diadalív déli pilléréhez falazott szószéket építettek.

A 17. században az épület a református közösség kezébe került és ők használják azt ma is.

A kommunista Csehszlovákiában az épület állaga erősen megromlott, a hajó mennyezete megereszkedett. Ugyanakkor 1963-ban a templomot műemlékké nyilvánították. Alapos felújítására 1989-1993. között került sor.

Az épület alatt három kriptát találhatunk. Az első a sekrestye alat került elő és a 15. századból származik. A másodikat az osszárium nyugati részéből alakították ki. A legfiatalabb kriptát a 19. század végén a szentély alatt alakították ki és Vay-Lónyay Ida grófnőt († 1898) temették el bele.

A leírás adatainak éds képeinek forrása: www.apsida.sk
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2022-01-13 15:11:36
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.