Megújulásunk támogatója:  

Református templom
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 24,378'
Hosszúság (lon):
E 22° 15,566'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-m-B-01124
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Érbogyoszló 101. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Margittától 13 kilométerre, északnyugatra fekvő település Érbogyoszló, amelynek első írásos említése 1552-ből való Bogyozlo néven. Az elnevezés a szláv eredetű Budislav személynévből eredeztethető.

A falu református istenháza a 18. században épült, középkori alapokra. Az épületet 1807-ben bővítették, ekkor toldották hozzá a nagyméretű portikuszt, amelyet oldalhajóként használ a gyülekezet. A következő átépítés 1852-ben volt, ekkor későbarokkos-klasszicista stílusjegyeket kapott a templom, elébe harangláb került. Tíz év múlva tűzvész pusztította az istenházát, amit esztendőre rá újjá is építettek, 1874-ben a torony kapott új sisakot, 1906-ban pedig a deszkamennyezetet cserélték ki stukaturosra.

A templom egyhajós, nyugati homlokzata előtti toronnyal, a kontyolt nyeregtetőzet bádog borítású, a torony alatt félköríves tükörben egyenes záródású bejárattal. A hajó koronázópárkányának meghosszabbítása övszerűen veszi körbe a tornyot is. A torony első emeleti tükrében félköríves záródású, félig befalazott, zsalugáteres ablak kapott helyet. A második emelet sarkait pilaszterek erősítik, közöttük minden oldalon egy-egy félköríves záródású, zsalugáteres ablak látható. A toronysisak alatt óraíves párkány van. A hajó északi oldalán három, keretelt, félköríves záródású ablak található. A templomot lábazat övezi, a hajó mennyezete dongaboltozatos, keleti és nyugati karzatát két-két faoszlop tartja, díszes szószékét az északi falra helyezték.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2014-02-06 21:28:53
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.