Megújulásunk támogatója:  

Nagyvár


A képek forrása: www.varak.hu

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 41,876'
Hosszúság (lon):
E 25° 51,588'
Védettség van?
nem
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu keleti vége közelében a fő útból északra kiágazó földút nyugti oldalán emelkedő domb tetején.a
Egyéb adat:
A falu neve korábban Nyén volt.
Rövid leírás:
A község keleti határában, egymáshoz közel két várhely is található, egyikük a most tárgyalt Nagy-Várhegyen terül el.

A község német elnevezése (Kreuzburg) korábban sokáig annak a téves feltételezésnek adott alapot, hogy a település melletti vármaradványok azonosak a német lovagrend által épített, oklevélben is említett “Kreuzburg” nevű erősséggel. Mára a kutatás ennek lehetőségét kizárta.

A Nagy-Várhegyen lévő vár egyes vélekedések szerint valószínűleg egy őskori erődítmény helyén az Árpád-korban keletkezett a 12. század környékén. Dr. Dénes József véleménye szerint talán a brassai Teel család építhette, kiknek emlékét a falu román neve (“Teliu”) őrzi. Pusztulásának ideje és körülményei ismeretlenek, a tatárjárás (1241/42) idején feltehetően már nem használták.

A Nagy-Várhegyen Orbán Balázs is járt, melyről 1873-ban így írt: Itt a hegynek körded idomú (ovalis) terjedelmes fennlapja egészen be volt épitve, két tojásdad idomú erőd volt itt testesebb bütüjével összefordítva, melyek mindenike 95 lépés hosszusági, 53 lépés szélességi átmérettel és 280 lépés kerülettel bir. A kettőt mély átmetszet különiti el, s körültök mindenütt széles, mély sáncz vonul el, mely csak is a függélyesen lehanyatló déli foknál van megszüntetve. Az északi oldalon, hol a bejáratnak is kellett lennie, s hol a hegy fennlapja legkönnyebben megközelithető, az egybekeskenyedő hegynyak, 50 lépésnyire a vár északi fokától, egy külső védsáncz által van átszelve”.

Az É–D-i irányban húzódó kétrészes vár É-i része 80 m, a déli oldalon pedig kb. 70 m hosszú volt. A Ny-i és a K-i oldalon mindkét várrészt csak perem és lejjebb kis terasz határolja. Sáncai ma is jól kivehetők az erdő sűrűjében.

A község K-i végéhez közel, a Prázsmártól Bodzafordulóra vezető út É-i oldalán egy É felé induló erdei út Ny-i oldalán található a Nagy-Várhegy. Az erdei út K-i oldalán a szintén Árpád-kori, kőbányászat által megcsonkított Kis-Várhegy magasodik.

A leírás forrása: Karczag Ákos / varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-10-06 23:42:46
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Kisvár (0.178 km)
Mikes-kastély (4.939 km)
Béldi-kastély (5.030 km)
Béldi-kastély (5.154 km)
Simon-kúria (6.856 km)
Csigavár (7.054 km)
Zátyi kúria (7.395 km)