Lednic vára

Cím:
A falu közepétől NY-ra a település fölé emelkedő, valószínűtlenül meredek kb. K-NY irányban húzódó sziklagerinc falu felőli, K-i oldalához épült.
Rövid leírás:
A várat a 13. század közepén építette a Csák nemzetség. Csák Máté halála után királyi kézre került. A váltakozó világi birtokosok közül legjelentősebbek a Podmaniczkyak voltak. 1526. után Podmaniczky János és Rafael rablófészekké változtatták, majd a későbbi birtokos Telekessy-család is folytatta e „hagyományt”. A 17. században a Rákócziaké lett. A szabadságharc során 1710-ben Heister generális felégettette és leromboltatta. Ezután már nem épült újjá. Falai néhol több emeletnyi magasan is megvannak.
A vár magja egy lakótorony, emellé palotaszárny és egy kis udvar épült – ez a mai felsővár. Ennek D felől nyíló bejáratát alacsonyabb szinten egy patkó alakú bástyával védték (innen sziklába vágott folyosó vezet mind a mai napig a felsővárba) melyet szabálytalan alaprajzú alsóvár is övezett. A felsővárból további meredek, hosszú, sziklába vájt lépcsősoron lehet feljutni a vár legmagasabb pontjára, ahol egykor kis figyelő őrtorony állt. (Ma a romos várban több helyen vaslétrán lehet csak közlekedni.)

Kőhíd (10.450 km)
Hamman-fürdő (22.572 km)