Megújulásunk támogatója:  

Kőhíd


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 59,064'
Hosszúság (lon):
E 20° 28,317'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Híd
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Külterületen, a falutól északkeletre
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Létánfalva középkori eredetű település. Korai történetének legfontosabb eseménye a karthauzi szerzetesek megtelepedése volt a falu határában. Kolostoruk minden lakott helytől távol, a korábban Felvidéki Paradicsomnak, a trianoni impériumváltozást követően Szlovák Paradicsomnak nevezett hegycsoport egy lapos platóján épült fel. Jakab szepesi püspöktől a szerzetesek létánfalvi birtokokat is kaptak, amely segítségével biztosíthatták a kolostor fenntartásának forrásait.

A karthauzi szerzetesek voltak az első környékbeli hidak építtetői is. Hidat emeltek a Hernád folyó és több kisebb környékbeli patak fölé is. A településen és környékén ma található kőhidak minden bizonnyal e középkori építmények utódai, természetesen számos későbbi javítással, kiegészítéssel.

A falun kívül, egy északkelet felé tartó, középkori nyomvonalú bekötőút és egy patak találkozásánál egyszerű, egy nyílású közúti híd áll. Téglából és tört kőből emelték. Egyetlen tégla-boltívének nyílása: 5,2 méter. A hídon átfutó közutat két oldalt alacsony, szintén tört kőből emelt és vakolt korlát kíséri. A hídon számos utólagos, különféle kőanyag felhasználásával végzett javítás nyomai láthatóak. Több közülük egészen modern anyagok használatával készült.

A leírás adatainak és képeinek forrása:
Peter Paulík: Mosty na území Slovenska című könyve.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-10-28 20:20:25
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.