Kemény-kastély

A falu belterületének É-i szélén, a Maros nemtén futó főutca Ny-i oldalán, a kastélypark közepén.
Rövid leírás:
A Maros folyó jobb partján lévő dombtetőn áll. Itt a római korban az ala nova Illiricorum castruma állt. Ennek köveiből épült az első vár a 13. században. Első említése egy 1228-as határjárásból ered. Valószínűleg a tatárjárás alatt pusztult el ez az első vár. A település említésekor sokáig nincs szó erődítményről, erről újra csak a 15. század közepén lehet szó. Az átalakítva bár, de ma is látható kastélyt ugyanis ekkor építtette a Dezsőfi család. Werőczi István tulajdonában is volt, aki állítólag itt írta a Tripartitumot. Gyakori tulajdonosváltások után II. Rákóczi György Kemény János későbbi fejedelemnek ajándékozta, s innentől fogva egészen a II. világháború utáni államosításig e család tulajdona.
Az épület mai alakját 1537-55 között nyerte el, ekkor épült ki az erdélyi reneszánsz gyönyörű kastélyává Kendi Ferenc erdélyi vajda jóvoltából. A vár körül vizesárok volt (az árok most is megvan), az épületet csapóhídon át lehetett megközelíteni. A vár két emeletes, négy sarkán egy-egy sokszögű bástyával. Két bástyán a 2. emelet magasságában egy fából készült, fedeles körüljáró van. A legmasszívabb, északi sarokbástya, az úgy nevezett öreg bástya későbbi, 1816-os bővítés, s ekkor kapott részben új tetőt a vár is. A belső udvarban régen, három oldalon is emeletes deszkafolyosó húzódott végig, ennek ma kőből készült – az emeleten zárt – utódját tekinthetjük meg. A várfalak sok helyütt a három méteres vastagságot is elérik.
A kastélyban működött 1926-44 között a Kemény János író által létrehozott Erdélyi Helikon Íróközösség, amelynek találkozóin megfordult többek között Wass Albert, Reményik Sándor, Kós Károly, Tamási Áron… A kastély hatalmas parkjában – mely egykor arborétum is volt – egy Kós Károly által készített kőasztal is található- emellé temették el Wass Albert hamvait. Maga a házigazda író, a kastély utolsó tulajdonosa, Kemény János is a parkban van eltemetve.
A kastélyban ma elmegyógyintézet van, s noha a Kemény család visszaigényelte azt a román államtól, egyelőre még nem kapták vissza. A kastély parkja szabadon látogatható, így kívülről az épületet is megcsodálhatjuk.

Mentő vár (5.722 km)
Templomrom (5.776 km)