Megújulásunk támogatója:  

Kemény-kastély


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 51,680'
Hosszúság (lon):
E 24° 46,021'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu belterületének É-i szélén, a Maros nemtén futó főutca Ny-i oldalán, a kastélypark közepén.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Maros folyó jobb partján lévő dombtetőn áll. Itt a római korban az ala nova Illiricorum castruma állt. Ennek köveiből épült az első vár a 13. században. Első említése egy 1228-as határjárásból ered. Valószínűleg a tatárjárás alatt pusztult el ez az első vár. A település említésekor sokáig nincs szó erődítményről, erről újra csak a 15. század közepén lehet szó. Az átalakítva bár, de ma is látható kastélyt ugyanis ekkor építtette a Dezsőfi család. Werőczi István tulajdonában is volt, aki állítólag itt írta a Tripartitumot. Gyakori tulajdonosváltások után II. Rákóczi György Kemény János későbbi fejedelemnek ajándékozta, s innentől fogva egészen a II. világháború utáni államosításig e család tulajdona.
Az épület mai alakját 1537-55 között nyerte el, ekkor épült ki az erdélyi reneszánsz gyönyörű kastélyává Kendi Ferenc erdélyi vajda jóvoltából. A vár körül vizesárok volt (az árok most is megvan), az épületet csapóhídon át lehetett megközelíteni. A vár két emeletes, négy sarkán egy-egy sokszögű bástyával. Két bástyán a 2. emelet magasságában egy fából készült, fedeles körüljáró van. A legmasszívabb, északi sarokbástya, az úgy nevezett öreg bástya későbbi, 1816-os bővítés, s ekkor kapott részben új tetőt a vár is. A belső udvarban régen, három oldalon is emeletes deszkafolyosó húzódott végig, ennek ma kőből készült – az emeleten zárt – utódját tekinthetjük meg. A várfalak sok helyütt a három méteres vastagságot is elérik.
A kastélyban működött 1926-44 között a Kemény János író által létrehozott Erdélyi Helikon Íróközösség, amelynek találkozóin megfordult többek között Wass Albert, Reményik Sándor, Kós Károly, Tamási Áron… A kastély hatalmas parkjában – mely egykor arborétum is volt – egy Kós Károly által készített kőasztal is található- emellé temették el Wass Albert hamvait. Maga a házigazda író, a kastély utolsó tulajdonosa, Kemény János is a parkban van eltemetve.
A kastélyban ma elmegyógyintézet van, s noha a Kemény család visszaigényelte azt a román államtól, egyelőre még nem kapták vissza. A kastély parkja szabadon látogatható, így kívülről az épületet is megcsodálhatjuk.

A képek forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-01-26 01:05:37
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Mentő vár (5.722 km)
Templomrom (5.776 km)
Idecs vára (6.171 km)