Megújulásunk támogatója:  

Havas Boldogasszony római katolikus templom


Ország:
Szerbia
Szélesség (lat):
N 45° 49,609'
Hosszúság (lon):
E 20° 9,905'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Maršala Tita 54.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Padé (Падеј / Padej) falu az Észak-bánsági körzetben, Nagykikindától nyugatra, Csókától délre.

A padéi egyházközséget 1807-ben emelték plébániai rangra. Templomát – egy korábbi kápolna helyett – Padéi Diván György kegyúr költségén építették 1842-ben. Ezt a dátumot a főbejárat fölött, és a főhomlokzat négy oszlopos portikuszán egyaránt megörökítették.

A szentélyével északkeletre tájolt templom egy három boltszakaszú hajóból (ennek első boltszakasza két szinten, három kisebb boltozati mezőre osztott, mert e térrészben a hármas nyílású karzat, a karzat fölött pedig a torony emelkedik), továbbá másfél boltszakaszos szentélyből áll. A szentélyfej a nyolcszög három oldalával záródik. A szentélynégyezet mellett, a templom délkeleti oldalánál áll a sekrestye, azzal szemben pedig a szentély északnyugati oldalán a sekrestyével azonos nagyságú és a szentéllyel összenyitott oldaltér, ami egykor a kegyúri család tagjainak helyéül szolgálhatott.

A hajónak a diadalív előtti két boltszakasza, valamint a szentély boltozata kosárgörbe szerkesztésű fából készült dongaboltozat, míg a karzatot tartó és az e fölé boruló boltozati mezők téglából falazott csehsüveg boltozatok. A templom kapuját egy négy oszlopon nyugvó háromszög oromzatú portikusz keretezi. A torony a főpárkány fölé további két szinttel emelkedik ki, s órapárkányos, ívelt vonalvezetésű sisakkal záródik.

2015-ben a tetőt helyreállították új cserépfedéssel látták el, 2016-ban a villanyhálózatot felújították. A Rómer Flóris Terv 2017 évi támogatásából a templombelső újult meg. Az elvégzett munkálatok a templomfalak már korábban elkészült átvágásos szigetelését követően, ill. azt kiegészítve a szerkezetek további nedvesedés elleni védelmét szolgálják: a belső falfelületeken az alsó regiszterben történt vakolatcsere, majd a templomhajó teljes kifestést kapott, és megtörtént a templomhajó teljes padlócseréje. A felújítás kivitelezője az újvidéki Novi Enterijeri volt.

A leírás forrása: www.romerterv.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-12-31 02:28:33
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Tájház (4.131 km)
Nagypál-kereszt (11.089 km)
Tűzoltólaktanya (12.922 km)
Városháza (12.979 km)
Kőkereszt (20.700 km)