Kivándorló szálloda

Horvátország
Lakóépület és üzlet
Milutina Baraca 7.
Rövid leírás:
Zielinski Szilárd (a magyar vasbeton építészet kezdeteinek egyik legnagyobb alakja) és Ray Rezső Vilmos közös alkotása 1905-ben épült a fiumei kikötő nyugati részén részben szecessziós, részben modern stílusban. Vasbeton vázas, háromszintes épület volt, amelyben több mint ezer vendéget lehetett egyszerre elszállásolni az óceánjáró hajókra történő beszállásig. A szállodában a nagy kivándorlási hullám idején évente hatvanezer, többnyire kispénzű magyar szállt meg, mielőtt nekivágott volna, hogy kényszerből szerencsét próbáljon az Újvilágban.
Az építésekor stílusát és gépészetét tekintve is rendkívül modern épületet súlyos károk érték a második világháború idején. Egy része megsemmisült, több helyütt visszabontották. Jelenleg már csak árnyéka volt egykori önmagának, építészeti értékeinek többségét elveszítette.
2011-08-19 16:08:22

2021.08.09 11:23 klo állapot: 2 - koordináta: N 45° 20,040' E 14° 25,044' - egyéb

Nagyon rossz állapotú összességében az épület, bár egyes részeit jelenleg is használják, így a két végén lévő szakasz fel van újítva, egymástól sajnos gyökeresen eltérő színezéssel. A betört ablakok alapján a nagyobbik része üresen pusztul, ahogyan a homlokzat is jórészt elvesztette már eredeti díszítéseit.

Vasútállomás (1.094 km)
Adria-palota (1.816 km)