Megújulásunk támogatója:  

Görögkeleti fatemplom


A kép forrása: bargaoan / Panoramio
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 33,033'
Hosszúság (lon):
E 24° 34,176'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Román templom (ma: str. Mitropolit Andrei Şaguna) utca
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az újkori Székelyvásárhely román lakosai közül az ortodox keresztény vallásúak egészen 1793-ig nem rendelkeztek templommal a városban. Az ekkor megszerzett hatósági engedély alapján a görög katolikus kőtemplom közelében, a Fazakas Lukácsnétól vásárolt telken egy fatemplom építésébe fogtak. A Constantin Hadji Stoian görög kereskedő adományából létesülő templom 1794-re készült el.

Bár az épület külsőre a római katolikus templomokhoz hasonlít, belső kiképzése a román templomok jellegzetességeit mutatja. Karcsú, finom vonalvezetésű, barokk sisakkal koronázott tornya a korabeli erdélyi templomok mintáját követi. Falai fenyőfa boronából ácsoltak, nyeregtetejét zsindely fedi.

A kis ablakokkal gyéren megvilágított templombelső három részre oszlik: a torony alatti pronaoszra, a naoszra (a tulajdonképpeni templomhajóra) ill. a szentélyre, melyet a hajótól képfal (ikonosztáz) választ el. A hajót deszkázott dongaboltozat fedi. A poligonális szentély úgyszintén boltozott. A falakat bibliai témájú, barokk falfestmények - egy Nikolae nevű pópa 1814-ben készült munkái - borítják.

A templomot 1957-ben restaurálták, majd 1988-89-ben at egész épületet felemelték és egy 120 cm-es beton alapra helyezték vissza. Így az évszázadok alatt keletkezett feltöltődés fölé emelkedve a templom eredeti arányai újra láthatóvá vált.

Az épület körül nagy kiterjedésű, ligetes, fás temető húzódik, több szép régi síremlékkel.

(A leírás Keresztes Gyula: Marosvásárhely régi épületei c. munkája nyomán készült.)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-03-14 02:36:56
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.