A település központjában
Rövid leírás:
Szászkeresztúr (Deutsch-Kreutz, Kreutzdorf, Criţ) falut 1322-ben Cruz, 1356-ban Kerezdur, 1488-ban Kruch, 1532-ben Kreycz, 1589-ben Keresztúr néven említik az oklevelek. 1322-ben és 1356-ban jelentkező neve (Cruz, illetve Kerezdur) Szentkereszt tiszteletére szentelt templomáról tanúskodik, amelytől nevét is kapta.

Szászkeresztúr a kerci apátság birtoka volt, s így V. István oklevelétől függetlenül is bizonyos, hogy temploma már az 1200-as években állott. Ezt az is alátámasztja, hogy a szentkeresztről elnevezett templomok a legrégibbek közé tartoznak. 1432-ben Christianus a plébános, akinek elődje Miklós volt. 1432-ből oklevél van arról, hogy a keresztúriak nem mondanak le a papválasztás jogáról.

A fenti épület egy román stílusú templom volt, melyet 1810-ben lebontottak. Képét a régi templom egyik átmentett padjára festve örökítették meg: alacsony szentélye volt, magas hajója és nyugaton harangtornya.

A régi templomot a XV. századtól ovális várfal vette körül. Négy bástyatornya közül három még áll, a negyedik, a déli összeomlott. A bejárati alagút felett jól megerősített kapubástya emelkedik. A XVII. században a sík terület felé, nyugaton és délen egy második fallal tették védhetőbbé. Az északi torony is leomlott, de 1955-ben visszaépítették. A régi templom helyére, mint fentebb említettük, a XIX. század elején új templomot építenek klasszicista stílusban.
Két régi harangja volt 1549 és 1551-ből. Középkori tiszta katolikus lakói a reformáció korában lutheránusok lesznek, a templommal együtt. A XVIII. században lutheránus anyaegyház, és még a 20. század elején is az. Szász lakói a román kommunista diktatúra idején elhagyták az országot.