Megújulásunk támogatója:  

Czárán Gyula emléktáblája


A képek forrása: tvjcs / wikimapia.comOrszág:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 45,771'
Hosszúság (lon):
E 22° 28,725'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Világi plasztika, szobor
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A településtől északkeletre egy völgyben lévő Mézgedi-barlang bejárati termében
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A 19. század második fele a már mai értelemben vett turizmus kiépülésének, megszervezésének korszaka volt Magyarországon. Ekkor kezdődött meg többek között a legfontosabb hegységek, természeti látványosságok feltárása, megismerése, leírása, turisták számára való elérhetővé tétele.

A Bihar-hegység ilyen értelemben vett feltárásában elévülhetetlen érdemeket szerzett Czárán Gyula (1847-1906). Az Arad megyei, elmagyarosodott örmény családból származó kutató, természetbúvár és turisztikai szakember, miután célzatosan megtervezett utazásain megismerte Magyarország és Európa turisztikai helyszíneinek kiépítését, hozzálátott a Bihar-hegység turista útjainak kialakításához. A terület természeti értékeinek bemutathatóvá tétele során több barlang feltárásában, kiépítésében is részt vett. Ezek egyike volt a Mézgedi-cseppkőbarlang, melynek bejárható része Czárán kutatásai nyomán megsokszorozódott. Feltárta a barlangot, a turisták mozgását jelzések, lépcsők és létrák elhelyezésével segítette, a jellegzetes barlangi képződményeket pedig el is nevezte. Ez volt az egész ország egyik első, ily módon feltárt és látogathatóvá tett barlangja. Czárán kutatásairól rendszeresen beszámolt a hazai turisztikai sajtóban, szakirodalomban. Így a Mézgedi-cseppkőbarlang első részletes leírását is ő jelentette meg 1903-ban, Kalauz a biharfüredi kirándulásokra. (Belényes, 1903) munkájában.

A barlangban, amely egyes leírásokban ma is Czárán nevét viseli, 1930-ban örökítették meg a kutató emlékét. A ma szépen jelzett turistaúton, tanösvényen, több felől is megközelíthető barlang bejárati termének szabálytalan oldalfalában kialakított, fekvő téglalap alakú, sima felületébe - függőleges vonallal elválasztva - kétnyelvű, román és magyar szöveget véstek, amely tanúskodik készítésének okairól, körülményeiről. A jobb oldalon található magyar felirat szövege a következő:
"A bihari hegyek / nagy szerelmesének / CZÁRÁN GYULÁnak / emlékét örökítették meg itt / 1930 junius 8án / a / NAGYVÁRADI SPORTEGYLET / TURISTÁI."

Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2017-02-20 08:10:02
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Telegdi-vár (14.594 km)
Dobsa-kúria (15.657 km)
Géczy-kúria (16.738 km)
Géczy-kúria (16.844 km)