Megújulásunk támogatója:  

Telegdi-vár
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 47,492'
Hosszúság (lon):
E 22° 17,497'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu belterületének déli részén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Bihar-hegységhez tartozó Királyerdő (Ponor-Nagyváradi-hegycsoport) déli lábánál húzódó alacsony dombvidéken, a Hollódi-patak két partján fekszik Kispapmező (Pomezeu) község. A vár a falu templomától délkeletre, a folyócska által három oldalról körülfolyt félszigeten állt egykor.
A vár a 16. században a Telegdieké volt, feltehetően ők építtették a 15. század utolsó harmadában. 1660-ban a törökök elfoglalták Váradot és a környezetében fekvő néhány kisebb erődítményt, így Papmezőt is. Ezt követően Várad egyik mellékvárának számított, török kézen volt 1660/61-1687 között. Őrségének létszáma 1660-ban 147 fő, 1661-ben 99 fő volt. Ebben az időben dzsámi is működött benne. A vár a törökök kiűzése során dőlhetett romba.
A hajdani kővárból egy északnyugat-délkelet irányban húzódó, kb. 25 méter hosszú falszakasz maradt fenn. A kb. 1,5 méter vastag fal ma is 4-5 méter magasságban áll, rajta lőrések és gerendafészkek nyomai láthatók. Az alsó részén látható nyílásokból arra következtethetünk, hogy valaha pincehelyiségek is lehettek a várban. A rom körüli terület részben szántó, az észak-északkeleti oldalon kertek, házak határolják. Sánc vagy árok nyoma nem látható a felszínen.

A leírás forrása: www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-10-25 13:44:36
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.