Megújulásunk támogatója:  

Bethlen Gábor Kollégium

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 4,117'
Hosszúság (lon):
E 23° 34,417'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
AB-II-m-B-00154
Típus:
Egyházi középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Suluțiu Alexandru Sterca utca 2
Egyéb adat:
A ma kaszárnyaként működő épület a gyulafehérvári vár parkjának közelében emelkedik. Itt működött a Bethlen Gábor kollégium, amelyet később Apafi Mihály a török betörések miatt Nagyenyedre költöztetett.
Rövid leírás:
A Bethlen kollégiumot 1622-ben alapította Bethlen Gábor fejedelem, azzal a céllal, hogy a külföldi egyetemek után hazánkban is meginduljon a művelt értelmiség képzése. A heidelbergi akadémia mintájára alapított egyetemet eredetileg Kolozsváron, az elpusztult jezsuita egyetem helyén tervezték felállítani.
A filológia, filozófia és teológia fakultással működő akadémia épülete két, téglalap alakú belső udvart zár közre. A barokk kori épület termeit boltíves mennyezet fedi, ajtó- és ablakkereteit kőből faragták.
A szabálytalan négyzet alaprajzú épület egy középszárnnyal két udvarrészre tagolódott volna a tervek szerint, ahol a könyvtár és az előadótermek kaptak volna helyet. Ez a szárny azonban vagy nem épült meg, vagy elpusztult a történelmi események viharában.
II. Rákóczi György lengyel hadjáratát követő török dúlások után, 1658-ban került át Nagyenyedre. Az épület helyreállítása után 1672-től itt kapott helyet a Sárospataki Református Kollégium egészen 1716-ig. Ekkor a császári katonaság épülete lett.

Forrás: Nagyenyed. Bethlen Gábor kollégium
www.wikipedia.hu
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-11-01 20:46:05
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.