Bárczay-kastély

A színes képek forrása: Panoramio.com

Abaúji (ma: Abovská) utca 26. (a parkban)
Az egykor önálló Bárca település ma Kassa város egyik déli kerülete
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű Bárca faluról fennmaradt, első írott forrás 1215-ből származik. Ma is álló plébániatemploma is e században épült fel.

A település egyik fontos műemléke a Bárca központjában elterülő, jelentős méretű, angol stílusú kastélypark déli részén felépült Bárczay-kastély. A község nevét felvevő család a 15. század óta rendelkezett itt földbirtokkal - de Északkelet-Magyarország több más településén szintén máig állnak az e családhoz köthető kastélyok.

A Bárcán, a park egy kisebb dombján, egy tó közelében felépített kastélyuk magja egy 17. századi reneszánsz épület. Ezt a család 1840-ben klasszicista stílusban alakíttatta át, létrehozva annak máig is látható, földszintes, összetett tömegű képét.

Az épületben ma a Kassai Állattenyésztési Középiskola kollégiuma működik. A kastély a park északi részén álló, ma polgármesteri hivatalnak helyt adó Zichy-kastéllyal, az Abaúji utca túloldalán lévő református templommal, ill. a parktól közvetlenül délre álló Szent Péter és Pál plébániatemplommal alkot műemléki egységet.

Nagon szep tiszta gondozott jo allapotu epulet.

Zsidó temető (1.731 km)