Megújulásunk támogatója:  

Badányi-Szirmay-ház

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 8,105'
Hosszúság (lon):
E 20° 25,834'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Lakóépület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Fő tér (ma: Hlavné námestie) 46. - a városházától délkeletre
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Késmárk Árpád-kori alapítását követően évszázadokon át a szepességi szászok egyik legfontosabb szabad királyi városa, kulturális, kereskedelmi és ipari központja volt. Kulturális szerepe, hatása a reformációt követően is jelentős volt, hiszen a magyarországi evangélikusság kiemelkedő iskolájának, tudományos műhelyének adott helyet.

Fénykorában számos gazdag iparos és kereskedő polgár lakta a várost, akik rangjuknak és vagyoni helyzetüknek megfelelő, többnyire egy emeletes, vagy földszintes, reprezentatív kőházakat emeltek utcáin, terein.

E házak egyike a város hosszan elnyúló Fő terén álló, eredetileg késő-gótikus, ill. reneszánsz stílusú, 17. századi eredetű, egy emeletes ház. 1669. előtt habán tulajdonban volt. (Ez az egyetlen, ismert, szepességi habán ház!) 1669. évben a várost birtokló Thököly II. István az őt szolgáló Badányi Ádámnak adományozta. Ezt követően a ház egészen 1973-ig a család, ill. leszármazottainak birtokában maradt. (!) Ekkor halt meg ugyanis tulajdonosa, a gyakran \"az utolsó késmárki bárónőnek\" titulált Szirmay Hedvig Mária bárónő. (A szepességi nemesi életmódot, viselkedést, tárgyi- és lakáskultúrát haláláig hűségesen megőrző asszony kiemelkedően gazdag hagyatéka a városi múzeumba került, egy része pedig a Fő tér 55. szám alatt működő enteriőr-kiállításban megtekinthető.)

A Badányi család a házat a 18. század második felében - az eredeti városi ház arányainak megtartásával - későbarokk, ill. rokokó stílusban átalakíttatta az akkor divatos városi paloták mintájára. Ekkor készült az utcai főhomlokzaton a kontyolt nyeregtető elé a barokkosan ívelt attikafal, az emeleti díszterem kovácsolt vas korlátos erkélye, a boltozott, kosáríves kapu, illetve a homlokzat gazdag, rokokó stukkódíszítése.

A belváros forgalmas helyén álló ház földszintjén turisztikai ügynökség, míg emeletén Baronka (=bárónő) néven városi kiállítóterem működik.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-12-28 16:54:38
 
 

Állapotjelentések

2019.08.22 12:51 ngabi állapot: 5 - koordináta: N 49° 8,100' E 20° 25,827' - egyéb

Kifogástalanul felújított épület

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Városháza (0.049 km)
Redout (0.103 km)
Haltz-ház (0.301 km)
Pálos templom (0.421 km)