Magazin
Közkincs-kereső
Objektumok
Határeset
.itt
Térképeim
Jelentések
Légből kapott
Fórum
Bejelentkezés
Magazin
Közkincs-kereső
Objektumok
Határeset
.itt
Térképeim
Jelentések
Verseny
Fotópályázat
Légből kapott
Keresztes hadjárat
Fórum
Bejelentkezés
szakmai kérdések
témák listája
Összesen:
2 db
hozzászólás
Ghyczy Gabriella
hozzászólásai
|
válasz erre
| 2009-12-07 17:12:10 (219)
Kedves hev! Tudom, kicsit lassúnak tűnünk a válaszadásokkal, de nagyon sok feladatunk van, és a belső levelezések, utánajárások is beletelnek egy kis időbe... Kérem megértését. Bejelentésére Aradi Csilla régészeti felügyelőtől az alábbi válasz érkezett: "A vadászkastély a két világháború között épült, ténylegesen a vár tégláinak felhasználásával (előzőleg a Kereki templom is ebből épült 1830-ban), és a II. vháború során pusztult el. Nem hiszem, hogy a feltárása szükséges lenne (még a várra sem sikerült pénzt szerezni), a felszínen található bélyeges téglákat azonban érdemes lenne összegyűjteni és az Önkormányzatnál elhelyezni. A kastély területén sosem volt ásatás, a bejelentő a vár területén folyt ásatással (Sági Károly-Koppány Tibor) keveredhetett meg." Tudom, most hiányolja azok nevét, akik a téglákat ténylegesen összeszedik (Ön nagy valószínűséggel mostanában nem jár arra), de munkatársainknak erre nincs módja. Bízzunk benne, hogy a helyi önkormányzathoz is eljut a hír, így - mondjuk - a helyi iskolások esetleg nekilátnak... Üdvözlettel: Ghyczy Gabriella
[
előzmény
: (200) A jelentések törlését kérem! , 2009-11-24 09:43:51]
A jelentések törlését kérem!
hozzászólásai
|
válasz erre
| 2009-11-24 09:43:51 (200)
Kereki vadász-kastély Tegnap Kerekiben jártam a várnál, és utána a térség erdei utjait mértük fel GPS-el a tuhu számára. hallomásból tudom, hogy kerekiben az egykori vár tégláiból építettek egy vadászkastélyt. Ennek helyét viszont évek alatt sem tudtam kinyomozni. Egy erdei tarvágás viszont most segített! A kereki vártól D-re nem messze a hegy platóján teljes erdőkitermelés van folyamatban és amikor arra jártunk feltünt, hogy sok tégla van a felszínen. A közelben dolgozó munkások egyike mondta, hogy ezek az egykori kastély maradványai. Sok pecsétes tégla maradványt is láttam, tehát biztos nem új építmény állt ott valaha. Tudtommal a kastélyt az 1800-as évek elején építették és a II. vh.-ban teljesen elpusztult. Álítólag az 1960-as évek elején volt némi ásatás de nem komoly. A jelenlegi teljesen letisztított felszínű területen kiváló lehetőség lenne a munkák folytatására! A fatuskók mérete alapján látható, hogy itt elég komoly erdő állt tehát a lehetőség most adott. Az erdészet rövid időn belűl meg fogja kezdeni az új telepítést igy gyors intézkedésre lenne szükség ha valaki most szeretne itt valamilyen érdemi munkát végezni. A koordináták: 46,780109201 17,903870149
Egy lapon megjelenő sorok száma:
20
---
10
20
50
100
200
500