műemlékem
témák listája

Összesen: 4 db hozzászólás

Feri hozzászólásai | 2023-07-28 22:31:38  (7025)
Amikor megláttam az ICOMOS MNB: „maradjon rom a zsámbéki templom“ c.feliratot az ICOMOS cikkét bevezetendő, már tudtam, hogy mi lesz a „remek“ felvetés tartalma.
Kerekperec leírom: hagyjuk a zsámbéki romtemplomot szépen összeomlani, és utána csodálattal járhatunk a “középkori“ kőhalmazhoz, hogy azt megcsodálhassuk, fényképezhessük, videózhassuk – és főleg „büszkék“ lehessünk rá.
Ugyanis ez lenne a valódi kimenetele annak, ami az ICOMOS „zseniális“ elképzelésének az eredménye lenne.

„A  történetileg kialakult állapot radikális átalakítása, a műemlékvédelem hitelességi szempontjainak mellőzése miatt a romállapot megszüntetése, a teljes kiépítés értékvédelmet nem, csak más – például turisztikai,  gazdasági – célokat szolgáló neohistorizmust eredményezhet. „

Hát ennél hamisabb, álszentebb okfejtést nem minden nap lehet olvasni.
Hosszabb hozzászólást akartam írni, de hálistennek Buzás Gergely (akinek a reagálását reméltem is) nálam sokkal részletesebben és pontosabban fejtette ki azt a műemléki (valódi) szakemberekhez méltó hozzáállást, amelynek minden szavával egyetértek – sem romokra, sem kőhalmazokra nem vagyunk kíváncsiak – van a világban sok példa, ahol olyan műemlékeket, régi épületeket rekonstruáltak, amik jóformán már nem is léteztek – ott van a varsói péda, említhetném a drezdai Frauenkirchét, a frankfurti Römert, vagy a befejezetlen prágai Szt.Vitus székesegyház nem létező elülső felének a kitalált „rekonstrukcióját“ a homlokzati tornyokkal, és a csodálatos 20.századi rózsaablakkal együtt (amelyeket ma mindenki megcsodál), és sorolhatnám akár reggelig.....
Hamis, nagyon hamis az ICOMOS, bizony az......

Feri hozzászólásai | 2022-01-25 16:01:14  (6995)
Kedves Kovács Olivér,

Olyan ember is tévedhet nagyon nagyot mint Ön – én mindig szívesen hallgattam a Közkincskeresőt, és többnyire élveztem az adásokat, mert nagyon fontos helyen állnak nálam a magyar műemlékek – úgy gondolom, nagyon kevés ember van Magyarországon, de más magyarlakta idegenek által megszállt vidékeken is, akiktől ha megkérdeznék, úgy egyből fel tudna sorolni annyi műemléket (templomot, várat, kastélyt, stb.) még eldugott kis falukban is, mint én.Egyszer, ha majd esetleg találkozunk, akkor személyesen is meggyőződhet erről.Ezért kedveltem (és kedvelem) különösen Buzás Gergely írásait, mert hatalmas munkáját (úgy, ahogy az Önét) nagyra becsülöm.Minden lépését figyelem a műemléki munkáknak, kezdve Visegrádtól, a budai Vártól, Diósgyőrtől, Esztergom, Veszprém, Eger váraiban folyó kutatásoktól Füzérig, és jelenleg sláger nálam a jáki templom, Bodrogkeresztúr, és még sorolhatnám tovább.Nagyon jó viszonyban vagyunk az interneten keresztül Vörös Márta főépítésszel a kalocsai helyreállításokkal kapcsolatban – hálás volt nekem, amikor védelembe vettem őt és az érsek urat a nemtelen piti emberek támadásaival szemben.Kaptam tőle képeket a kiásott, általam úgy hiányolt Kalocsai székesegyház kápolnakoszorújáról.
Én felvidéki vagyok, és sajnos egész életemben idegen fennhatóság alatt kellett eddig élnem, szlovák iskolákba jártam, bár mindig arra vágytam, hogy magyar nyelven tanulhassak.Az egyetemet Prábán végeztem – amit nem bánok, mert bár bejártam a világot, Prágánal szebb várost nemigen találtam, csodás évek voltak.Itt megtanultam csehül is, de sok magyar diák tanult ott, és erős, kemény közösséget alkottunk, bár azért a csehek is szerettek piszkálni minket - de visszakapták a magukét.
Ezt csak azér írom, hogy világosabban lássa indítékaimat.Ugyanis azt látom, hogy Magyarországon nagyon, de nagyon gyenge az egyes ún.”történészek” tudása – éppen a szláv miliővel kapcsolatban annyi bosszantó, hazug cikket, állítást olvastam, hogy a sok év alatt ez már nagyon megterhelő. Évtizedek óta foglalkozom a főleg magyar és az európai történelemmel, és kénytelen
voltam-vagyok a szlovák, cseh, szerb, horvát és román történelemmel is foglalkozni, méghozzá részletesen.Nekem nem csak „történelemtudósok” által adagolt ismereteim vannak, de sok évtizedes napi, saját tapasztalatom is a szlávságról.
Ön ezt írja, idézem, egy kicsit részekre bontva:
„Szívesen vettem volna, ha legalább megpróbál érveket felhozni a cikk állításaival és következtetéseivel szemben, de sajnos ez elmaradt.”

Teljesen nyilvánvaló, miért maradt el – pedig ez sem egészen igaz – mert odaírtam.
Orvos vagyok (radiológus), és még 76 éves koromban is 3 helyen dolgozom (ultrahang, CT, röntgen, néha MRI is.), rendszeresen CT ügyeleteket tartok (interneten keresztül) a Rimaszombati és a Garamszentbenedeki kórházban.Remélem, elismeri, hogy nincs sok időm, hogy túl sok érvet hozzak fel egy cikkel kapcsolatban, amellyel most sem értek egyet majdnem egy szavával sem, mint pl.ami a szláv kitételeket illeti, de a germán és stb.történelem kezelésével sem értek egyet – de főleg a magyarral.Úgyhogy, ha be kellene tartanom az Ön kívánalmát, akkor egy könyvet kellene írnom (lehet, hogy meglesz,annyira bántó a magyarok egy részének tudatlansága), és nem hozzászólást .

„Az derül csak ki, hogy a cikk mellett teljesen kontrollálatlan gyűlöletet érez a Magyar Tudományos Akadémia és az Amerikai Egyesült Államok ellen is.„

Bár ezen a „kontrollálatlanon” először felháborodtam, aztán nevethetnékem támadt.Ugyanis én igyekszem nem gyűlölni senkit, mert tudom, hogy a gyűlölet azt sújtja a legjobban aki gyűlölködik – erre kismillió példát lehet találni éppen csonkaországban – most soroljam ki kit gyűlöl? Ami az USA-val szembeni „gyűlöletet” illeti – na ezen kellett nevetnem.Az USA engem amúgy annyira nem érdekel, hogy „gyűlölni” csak időpazarlás lenne. Viszont a tényeket nem lehet a szőnyeg alá söpörni.Nyugodtan kijelenthetem – egy olyan „nép” aki úgy „lakja be” a „hazáját”, hogy lényegében kigyilkolja az őslakosságot, becipel oda afrikai négereket rabszolgának, kiirtja a bölényeket, hogy az indiánoknak ne legyen mit enni, olyan bűnözők uralják (angliai rokonaikkal együtt), akik felelősek az összes forradalom (igen az 1848-as is), és mindkét világháború kitöréséért (persze Ferenc Ferdinád + -Jóska és Hitler, naná -:), ebből kifolyólag részben Trianonért is – nos milyen „nép” is ez? Minden gyűlölet nélkül – ezek csak kemény tények.
Az 1945-ik évtől máig tartó világlenyúzást, csomó országba való „demokratikus” indokokkal való betörését és az ottani civilek gyilkolászását nem is említem – a Covid-őrület is onnan indult, csak rákenték szokásos módjukkal Kínára (nem mintha Kína szent lenne).
Ne haragudjon, ha nem is gyűlölöm, de szeretni ezt az országot, amely csak azért gazdag, mert ahogy írtam, lenyúzta a világot, igazán nincs miért.
Folytatom:
„A magyar nyelv finnugor eredeténél sem világosít sajnos fel minket, hogy akkor vajon a magyar nyelv hun-török, vagy sumér-szíriuszi eredetű volna-e. Kár.”

Nos egyben biztos lehet, hogy a magyar nép nem finnugor eredetű – ha valami kis közös van bennük, akkor az az, amit az ún.”finnugorok” átvettek a magyaroktól.Van olyan néhány kis pár tízezres „finnugor” nép is, akik csak a Szovjetunióban szerezték meg az írásbeliséget.
Amúgy már logikailag is sántít az egész „finnugor” mese, CSAK ún.”nyelvészeti” alapokra helyezni az egészet, az egyszerűen nevetséges, és teljesen tudománytalan.
Nem tudom, mia az a „sumér-szíriuszi” - „sumer–szkítákra” gondolt?
Volt különben szerencsém tanulni az ún. „Sumer” nyelvet elég hossú ideig, nálam van most is a Labat és Deimel szótár.Az ékezetek azért vannak, mert ez a ”név” egy francia tudós téves olvasatából fakad – a „Sumerek, vagy Sumirok” saját magukat egyáltalán nem így nevezték.
De most soroljam fel az összes nem magyar (angol, francia, olasz, orosz) tudóst?- (a magyar tudósokat, ugye meg sem szabad említeni? Isten ments!!!), akik egyértelműen állítják, hogy a magyar ősök kb.10-15 ezer éve jelen vannak a Kárpát medencében, sőt vannak, akik az első európai népek között tartják számon (az angolok, franciák, germánok, szlávok ELŐTT a Keltákkal, Baszkokkal , Szkítákkal egyetemben).
Mert ugye Sir Bowring, a nyelvész, akinek a magyar nyelvről szóló könyvét (1830) le lehet húzni az internetről, az angol Rawlinson, sőt az amerikai Kramer, az olasz Michelangelo Naddeo, Paolo Alinei, a francia Lenormant mind hülye? Nem ismerték a sem magyar, sem tudományos, sem akadémia kitételeit – hát ez nagy hiba!

”A "magyarellenes" jelző puffogtatását pedig visszataszítónak tartom és visszautasítom. A nemzetek sírját a benne lakók lelki, szellemi sötétsége ássa, nem a tudomány.
Kovács Olivér „

Hát, kedves Olivér, a "magyarellenes" jelző puffogtatását pedig én is visszataszítónak tartom és visszautasítom – csak egyben téved – NEM rólam beszél. Magyarországon ez a magatartás és annak szóbeli, vagy írásbeli kifejtése inkább olyanoktól származik mint a néhai Esterházy Péter, Kertész Ákos, vagy egy rabbi, amelynek a nevét elfelejtettem, és még másoktól, akiket itt nem említek.

„A nemzetek sírját a benne lakók lelki, szellemi sötétsége ássa, nem a tudomány.”

Sajnos az emberiség sírját sokszor az ún.”tudomány” ássa – ahogy éppen a mai napokban minduntalan tapasztaljuk. A lakosság szellemi sötétsége erre még jó lapáttal rásegít.
Remélem, legalább nagyon kis részben kielégítettem Önt azzal, hogy megpróbáltam érveket felhozni.

Tisztelettel
Dr.Lakatos Ferenc

Feri hozzászólásai | 2022-01-23 18:47:22  (6993)
Helyesen így írja a Fuldai évkönyv: "Avares qui dicuntur Ungros" - elnézést a hibáért
[ előzmény : (6992)  Feri , 2022-01-23 18:44:17]

Feri hozzászólásai | 2022-01-23 18:44:17  (6992)
Az egész "Mi a magyar" cikk egy katasztrófa - itt nem akarom minden sorát szétszedni - elég ha azt mondom, ez pontosan olyan magyargyűlölő írás ami remekül megfelel annak, amit évekkel (talán évtizedekkel?) ezelőtt kezdtem terjeszteni:
SEM magyar, SEM tudományos, SEM akadémia.
Már azóta szépen elterjedt, és sokan használják, mert megfelel a valóságnak.
Mindjárt az első mondat allergiás kiütéseket okozott nekem:
„A történettudomány és a régészet új kutatási eredményei egyre inkább egy a sokszínű, részben antik, de még inkább Karoling, részben avar gyökerű kultúrával rendelkező, soknemzetiségű: szláv, bolgár-török, germán lakosságú Kárpát-medencét tárnak elénk, amelyet a 9. század végén a keletről érkező magyarok itt találhattak.“
A cikknek a beállítottsága azonnal világossá vált előttem.Elég csak ez az egy mondatrész:
„egyre jobban elterjedt a FINNUGOR eredetű magyar nyelv használata“
A cikkíró nyilván jóformán SEMMIT nem tud a valódi „európai“ történelemről-vagy nem AKARJA tudni.Szinte minden szavát ki tudnám forgatni, mert egyszerűen nem igazak.A Kárpát medencében mindenki volt (szláv, bolgár-török, germán, avar – az utóbbival kapcsolatban elolvashatná legalább a Fuldai évkönyveket, ahol vagy 20 helyen ez a kitétel található: „Avares dicuntur Ungros“ - ja ezek „csak“ kortársak voltak?)
Itt még egy gyöngyszem, amit idézek:
"Ha ismerjük a Kárpát-medence történetét, rájöhetünk, hogy ez a vidék legalább annyira a „népek olvasztótégelye” volt, mint például az Amerikai Egyesült Államok."
Csak egy idióta hasonlíthatja össze a több ezer éve létező magyar népet és államot a kb.250 éve létező, az őslakosokat kiirtó, mindenhová bemászó hibbant amerikaiakkal.
Azt akartam írni, hogy ilyen otromba blődli, ilyen égbekiáltó hazugság csak nagyon rossz és tudatlan ember (ha ember?) agyszüleménye lehet.De ilyenekkel fölösleges vitatkozni - ebben az amerikai bűnözők által elindított covidiáda őrületben, ahol az emberek egy nagy része teljesen elvesztette a józan eszét (remélhetőleg még viszonylag elég normális ember maradt) szinte lehetetlen értelmes vitát folytatni - ez mindennapos tapasztalat.
És az hihetetlen, hogy a magyar állam,a magyar nép még pénzével támogatja ezt az idegenszívű, antimagyar intézményt, amely nem érdemli meg ezt a gyönyörű épületet.Legalább ezt azonnal elvenném tőlük – valami pléhhangár felelne meg jobban egy ilyen „akadémiának“.
A Műemlékem.hu nem tudom miért éppen most rakta ki ezt a pofátlan cikket ( „Szerkesztőségi jegyzet“), és mit akarnak vele elérni - v.sz nálam elérték, hogy törlöm az oldalat a böngészőmből - nagyon sajnálom, mert voltak itt jó cikek is.