Megújulásunk támogatója:  
keresztes hadjárat
témák listája

Összesen: 2 db hozzászólás

szépmíves hozzászólásai | 2012-11-30 16:49:40  (985)
Sziasztok!

A Lacipap által Makranc és Buzita között leírt kereszten a szlovák szövegben a személynevek ragozott alakban szerepeltek: ELEKA-BALKANYIOVEJ kereszt. A kereszt listába vételekor viszont javaslom, hogy legyenek ezek alanyesetben! A szöveg vége magyarul kb. annyit tesz, hogy IMRICH ELEK és felesége, született ETELKA BALKANYI emlékére emelték a gyermekeik. Így ezt szerintem Elek-Balkányi-keresztnek kellene nevezni. Amúgy élek a gyanúperrel, hogy e személyek mindannyian magyarok voltak. Az biztos, hogy 1946-ban Csehszlovákiában köztéren magyar nyelvű felirat nem jelenhetett meg, még a temetőkben lévő sírfeliratokat is államnyelven kellett feltüntetni: szlovák helyesírással átírva a vezetéknevet, szlovákra fordítva a keresztnevet... Így lehet, hogy ők is ennek lettek áldozataivá... Mind az Elek, mind a Balkányi név nyugodtan lehet magyar, ráadásul a nőét, ha szlovák lett volna, Balkanyiovának kellett volna írni, vagy inkább Balkaniovának vagy Balkaňiovának.

szépmíves hozzászólásai | 2011-09-21 01:02:41  (935)
Klo igazat mond. Tényleg írt nekem. Tényleg nem figyeltem eddig a keresztes hadjárat fórumát. (Bocs, református vagyok! - de ez csak vicc... Megnéztem pl. a saját városomat, ahol megszakításokkal, de 40 éve élek és elképedtem, mennyivel több kereszt van itt, mint amelyekről eddig tudtam...)
missimon talán azt kérdezte, jár-e valamiféle "jog" a KÖH-nek az erre a honlapra feltöltött anyagokhoz. Vagy van-e a KÖH-nek valamiféle, más által nem elérhető hozzáférése a laphoz. Amint tudom, erre határozott NEM a válasz. Mi mindannyian csak mint a többi netező férhetünk a honlaphoz. Ezt nyilván meg is teszik sokan a kollégáim közül: mindenki, aki védett épületekkel dolgozik nap mint nap.
Ahogy azt klo írta is, a képek és a jelentések nyilván a szerzők (vagy a honlap) szellemi tulajdonai. (Így már csak azzal az általános lopási veszéllyel kell szembenézni, mint a többi, honlapon publikáló szerzőnek... :-(
Külön kiemelném a feltöltött fotók némelyikének igényességét! Láttam a kiállítást, de én még legalább 2-3 tucat, az ott látotthoz hasonló, vagy mégszebb fotót láttam már itt! Hihetetlen értéktár lett ez a honlap az elmúlt években!
Ha ez bármit is jelent, itt is megerősítem, amit már korábban írtam: Tiszteletet parancsoló értéket, hasznos és könnyen használható adatbázist lapátolt össze ide a műemlékem.hu játékosgárdája. A hazai neten a műemlékes honlapok közötti "versenyben" jól mutatja e honlap erejét pl. az, hogy a google keresőben milyen előkelő helyet vívott ki magának!

Úgyhogy, csak tovább, tovább, tovább!
[ előzmény : (934)  missmoon , 2011-09-20 13:23:10]