Bolondóc vára

a település közepén, a Vág melletti mészkőszikla tetején
Rövid leírás:
A legenda szerint Stibor pozsonyi ispán építette udvari bohóca (bolondozója), Beckó kérésére, mivel az egy vadászat alkalmával igen megnevettette. Valójában a vár legkorábbi nyomai a 12. századig vezethetők vissza, ezt régészeti feltárással sikerült bizonyítani. A legkorábbi ma is látható rész a 13. századból származik: északon egy lakóépület, délen a négyzetes öregtorony és a szabálytalan várfal. Ha nem is egy esztendő alatt- mint ahogy az említett legenda állítja- Stibor ispán is építkezett itt: 1388-1414 között pompás gótikus palotát és várkápolnát építtetett. A vár a 16. században egy sokszögű rondellával bővült. Sajnos 1729-ben tűzvész pusztított falai között, és ezután kezdődött el lassú romlása. 1970-től folynak a helyreállítási munkák, de a falak most is fedetlenek, így ki vannak téve az időjárás viszontagságainak.

Csejte vára (12.399 km)
Zsinagóga (15.528 km)