Tapolcsány vára

A településtől délre, a sziklagerincen
Rövid leírás:
Kővárhely településtől délre, egy sziklagerincen épült Tapolcsány vára. A várból a hajdani külsővár maradványai jelenleg részlegesen láthatók, elsősorban a déli szakaszon, ahol egy óolasz típusú bástya is fennmaradt, illetve helyreállították. Romként a belsővár őrződött meg komoly tömegként, amelynek leglátványosabb elemei a félkör ívben, több emelet magasságban álló várfal, valamint az újraépített öregtorony a vár északi szegletében.

Tapolcsány várát 1318-ban említi elsőként írott forrás, akkor mint Csák Máté birtokát. Feltehető azonban, hogy a 13. század második felében, a tatárjárást követő várépítési hullám során építették, legkorábban a tízszer tíz méteres alapterületű öregtornyot. Csák Máté 1321-ben bekövetkezett halála után Károly megszállta a vidéket, a vár a királyé lett. 1372-ben már honorbirtok volt, majd Zsigmond 1389-ben eladományozta. Az elkövetkező évtizedekben több birtokos váltotta egymást, a 15. század közepén rövid ideig Jan Giskra huszita vezér kezén volt. A század második felétől az Országh-család, majd kihalásuk után a kamara, 1595 körül pedig a Forgách-család birtokában volt. Lakóhelyként a Forgáchok csak rövid ideig használhatták, hiszen már a 17. század elején kastélyt építettek maguknak Tavarnokon. A várat ugyan korszerűsítették a 16-17. században, kiépítették az óolaszbástyás külső védműveket, ám az erősség nem kapott komoly szerepet a török elleni harcokban. A 17. század végén már a Habsburg-párti Erdődy-család kezén volt, ezért a Rákóczi-szabadságharc után nem került sor a használhatatlanná tételére, s mivel a század folyamán is lakták, köveit is csak későn kezdték széthordani, így maradt meg viszonylagos épségben romként.
2012-06-09 10:15:21

2015.05.02 18:50 klo állapot: 5 - koordináta: N 48° 39,505' E 18° 2,908' - egyéb

Remek, gondozott állapotban, építik vissza, az öregtoronnyal már végeztek. Egy uniós projekt volt a munkálatok egy részére. A külsővár még rendezésre vár. Hivatalosan 17 óráig van nyitva.

Forgách-kastély (12.537 km)
Ludányi-kastély (12.760 km)