Megújulásunk támogatója:  

Tapolcsány vára

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 39,491'
Hosszúság (lon):
E 18° 2,982'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A településtől délre, a sziklagerincen
Egyéb adat:
Bár a vár bejárata eredetileg nyugatra nyílt, jelenleg a falu felől lehet megközelíteni néhány perces sétával. A koordináták a külső vár bejárati részére mutatnak.
Rövid leírás:
Kővárhely településtől délre, egy sziklagerincen épült Tapolcsány vára. A várból a hajdani külsővár maradványai jelenleg részlegesen láthatók, elsősorban a déli szakaszon, ahol egy óolasz típusú bástya is fennmaradt, illetve helyreállították. Romként a belsővár őrződött meg komoly tömegként, amelynek leglátványosabb elemei a félkör ívben, több emelet magasságban álló várfal, valamint az újraépített öregtorony a vár északi szegletében.

Tapolcsány várát 1318-ban említi elsőként írott forrás, akkor mint Csák Máté birtokát. Feltehető azonban, hogy a 13. század második felében, a tatárjárást követő várépítési hullám során építették, legkorábban a tízszer tíz méteres alapterületű öregtornyot. Csák Máté 1321-ben bekövetkezett halála után Károly megszállta a vidéket, a vár a királyé lett. 1372-ben már honorbirtok volt, majd Zsigmond 1389-ben eladományozta. Az elkövetkező évtizedekben több birtokos váltotta egymást, a 15. század közepén rövid ideig Jan Giskra huszita vezér kezén volt. A század második felétől az Országh-család, majd kihalásuk után a kamara, 1595 körül pedig a Forgách-család birtokában volt. Lakóhelyként a Forgáchok csak rövid ideig használhatták, hiszen már a 17. század elején kastélyt építettek maguknak Tavarnokon. A várat ugyan korszerűsítették a 16-17. században, kiépítették az óolaszbástyás külső védműveket, ám az erősség nem kapott komoly szerepet a török elleni harcokban. A 17. század végén már a Habsburg-párti Erdődy-család kezén volt, ezért a Rákóczi-szabadságharc után nem került sor a használhatatlanná tételére, s mivel a század folyamán is lakták, köveit is csak későn kezdték széthordani, így maradt meg viszonylagos épségben romként.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2012-06-09 10:15:21
 
 

Állapotjelentések

2015.05.02 18:50 klo állapot: 5 - koordináta: N 48° 39,505' E 18° 2,908' - egyéb

Remek, gondozott állapotban, építik vissza, az öregtoronnyal már végeztek. Egy uniós projekt volt a munkálatok egy részére. A külsővár még rendezésre vár. Hivatalosan 17 óráig van nyitva.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.