A karlócai békekötés (1699) helye és a Békekápolna

(A képek forrása: karlovci.org.rs)

Szerbia
Kápolna
Karlócai béke utca (ulica Karlovačkog mira)
Rövid leírás:
A szerémségi régi Karom, török Karlofça elnéptelenedett településnél (semleges területen)ült össze a Szent Liga (Szent Szövetség) és az Oszmán Birodalom a bécsi háború (1683-1699) lezárásaként. A több jelentős vereséget elszenvedett törökök küldöttei a Habsburgok, a Velencei Köztársaság, a Lengyel-Litván állam és az Orosz Birodalom követeivel tárgyaltak az angolok és hollandok közvetítésével. Az első, ünnepélyes megbeszélésre 1698. november 13-án került sor. A tárgyalások 72 napig tartottak. A békeszerződést 1699. január 26-án írták alá 25 évre. A béke jelenti a Porta közép-európai sikereinek a végét. A Magyar Királyság területe a Temesi Bánságot és Nándorfehérvárt kivéve felszabadult a törökök alól, viszont a Habsburgok uralma szilárdult meg.

A békekötés helyének dombján a ferences rendiek fakápolnát építettek, amelyet a Béke Királynőjének ajánlottak fel, és a Békekápolna nevet kapta. A következő osztrák-török háborúkor a törökök megsemmisítették, viszont a Péterváradnál elszenvedett török vereség után a szerzetesek 1716-ban újra felépítették. A mai kápolnát 1817-ben emelték a régi helyén.

A templom ovális alaprajzú (a békeszerződéskor használt török sátrat idézi). Eredetileg négy bejárata volt (amint a tárgyaló felek is a négy égtáj felől léptek a sátorba és ülték körbe a kerek asztalt), de a keletit befalazták (amerről a törökök léptek be). Az elülső oldalán téglalap alaprajzú előteret és harangtornyot hoztak létre. Évente csak pár misét tartanak benne, sokáig elhagyatott volt.

Forrás:
pzzzsk.rs (ism. szerző)