A péterváradi csata (1716) emlékműve

(Forrás: Ladislav P./Panoramio)
Szerbia
Emlékmű
A Vezírdomb (Vezirac) tetején
Rövid leírás:
Bár Bácska területe a karlócai békével (1699) felszabadult a török uralom alól, 1716-ban újabb támadás érte. A Havas Boldogasszony napján, augusztus 5-én lezajlott csata helyszínétől kissé délre, Pamid Ali pasa oszmán török nagyvezír sátrának a helyén állították fel az emlékművet 1902-ben. Az emlékmű Savoyai Jenő herceg vezette Habsburg hadseregnek a győzelméről és a törökök vereségéről tanúskodik. A csatát követően a törökök véglegesen a Dunától és a Szávától délre szorultak.

A fehér mészkőből faragott, 650 cm magas emlékmű alacsony, négyszögletes talapzaton áll. Ez felett látható a hengeres test a győzelmi felirattal, majd további tagolt rész után egy latin kereszt következik. Növényi motívumokkal díszítették. A kereszt aljánál egykor félhold volt, melynek mára a csücskei letörtek.

Szintén a győzelem emlékére emelték a csata helyszínén, a közeli Tekián, a Havas Boldogasszony templomot.

Forrás:
spomenici.heritage.gov.rs (ism. szerző)