Boronafalas pince-présház

Agrár műemlék
Vas
Szombathely Körzeti Földhivatal
Romos
Boronafalas pince-présház, népi, 19. sz. közepe.
külső leírás:
Külső: Az út mellett szabadon álló, azzal párhuzamos, nyújtott téglány alaprajzú épület pincéje és présháza boronafalas szerkezetű, a kapcsolódó lakótér és nyitott szín talpas keretvázas. Déli oldalán két egyenes záródású ajtó nyílik, a többi falat nem töri át nyílás.
Keleti oldala oromzatos, nyeregtetős, zsúpfödeles tetőszerkezetének nyugati része szinte teljesen elpusztult, valamikor talán kontyolt lehetett.

Belső: A déli homlokzat ajtajai közül a nyugati vezet az egykori présházba. Itt ma is láthatók a nagy méretű, faragással díszített, faprés maradványai. A présház talán nyitott fedélszékes lehetett. Jobbra nyílik a borospince.
A keleti ajtó a külön bejáratú lakótérbe vezet, mely gerendafödémes. Az épülethez keletről nyitott fedélszékes szín kapcsolódik.
:
Az út mellett szabadon álló, azzal párhuzamos, nyújtott téglány alaprajzú épület pincéje és présháza boronafalas szerkezetű, a. kapcsolódó lakótér és nyitott szín talpas keretvázas.
Déli oldalán két egyenes záródású ajtó nyílik, a többi falat nem töri át nyílás.

A jelentést a felhasználó kérésére töröltük. Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.