ev. templom
Vas
Sárvár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ev. templom, késő barokk, 1783-1784. Berendezés: padok, népies barokk, 18. sz. vége, oltár, késő barokk, 1792. Keresztelőkút, késő barokk, 1795., orgona 1874-ből.
külső leírás:
Külső: A téglány alaprajzú, oromzatos hajótér főhomlokzata előtt álla déli torony. Az élszedett, négyszintes toronytest alsó két szintjének sarkai vakolatkváderezésűek. A torony bejárata félkörzáródású, zárókődíszes szalagkerettel. A bejárat felett emléktábla:

ISTENE S VALLÁSA TISZTESSÉGÉRE SZENT
HELYÉT EZZEL ÉKESITI A NAGYGERESDI EVANGÉ-
LIVMI ECCLESIA 1818

Ez a fölirat a toronyépítést jelezte. Kőbe vésetett
a reformáció 400 éves emlékünnepére. 1917.

A tábla fölött a templomhajó emeleti ablakaival megegyező ablak, majd tagozott főpárkány következik. A torony második emelete falsávokkal keretezett, középen faltükörben szalagkeretes körablak. A legfelső szint pilaszterkeretezésű, félkörzáródású harangablakokkal, órapárkánya felett nyolcszögű, falazott sisak. A toronyalj csehsüvegboltozatos, ülőfülkés.
A templom hajótere egyenes oromzattal kapcsolódik a toronyhoz. A templom három oldalán megegyező, szalagkeretes, zárókődíszes, alul szegmens-, felül félkörzáródású, két ablaksor fut végig. A főhomlokzat élszedett sarkain vakolatkváderezés, az ablakok között faltükrök. Az oldalhomlokzatok ablaktengelyei lizénák választják el, némely földszinti ablakot ajtóvá alakítottak.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső: Az egyterű, gerenda-(pór)födémes templom három oldalán fakarzat fut végig: az 1874-es orgona karzatát két köroszlop, az oldalkarzatokat kétszer négy darab, élszedett fapillér tartja.
A templom központi dísze a szószékoltár. A törtszögű oltárépítményt négy korinthoszi copf pilaszter tagolja, főpárkánya háromrészes. A Keresztrefeszítést ábrázoló középképe Bencze Ferenc műve (1954). Az oltár két oldalán, valamint a szószék lépcsőjére nyíló ajtók felett copf vázák. A copf szószék hangvetőjén fonatdíszek, alul Szentlélek, felül Isten szeme ábrázolás.
Az oltár előtt keresztelőmedence, felirata: Rimner chirurg csinált 1795 N.Geresd.
A templom kisharangját 1925-ben, a nagyot 1896-ban öntötték.