Megújulásunk támogatója:  

Fűvészkert, Egyetemi Botanikus Kert

azonosító:
917
törzsszám:
15619
szélesség (lat):
N 47° 29,027'
hosszúság (lon):
E 19° 5,138'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Történeti kert
eredeti főtípus:
arborétum
jelenlegi kategória:
Történeti kert
jelenlegi főtípus:
arborétum
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
36177/2 (környezet: 36177/1, 36171, 36173, 36172)
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Volt Festetics-villa és pálmaház a Fűvészkertben. Emeletes, kora klasszicista ház, Pollack Mihály, 1802-1803., a pálmaház romantikus, 1850 körül. Tájképi kert, 19. század első fele. Botanikus kertté alakítva 1847-től.
Központi épületi egyemeletes, négyzetes alaprajzú, klasszicista villa, reliefdíszes homlokzatta, erkéllyel. Belsőben freskódísz, sala terrena, díszlépcsőház. Kertészlak négyzetes alaprajzú, nyeregtetős, kétszintes, magasföldszintes épület, értékes padló, nyílászárók. Pálmaház vas- és üvegszerkezű, központi oktogon felett kupola, két oldalszárny. Viktória-ház nyolcszög alakú épület, vörösmárvány alépítménye eredeti.
külső leírás:
A Füvészkert manapság már az egykori gazdasági oldalról, az Illés utca felől nyílik. A kert court d'honneurjövé vált az egykori kertészlak és melléképületei alkotta udvar. Az egykori kertészlak közel négyzet alaprajzú, kétszintes, nyeregtetős épület. Homlokzatán alul keskeny téglány alakú, zsalus ablakok, felső szintjén szegmensíves, kőkeretes, szemöldökös ablakok nyílnak. Alagsorában boltozatos terek sorakoznak, színes kőlapokból, illetve századfordulós mozaik lapokból álló burkolattal, emeletén (magasföldszintjén) síkmennyezetes szobák állnak 19. század végi nyílászárókkal. A két melléképület téglány alaprajzú, nyeregtetős. Ereszük fa konzolokkal alakított, s az átalakított, síkmennyezetes helyiségek számos eredeti nyílászárót őriznek. Az északi melléképület kert felőli véghomlokzatán máig megvaz az egykor a látogatási idő végét jelző harang, mellyel "a déli és alkonyati bezáráskor csengetnek, mikor is mindenki távozni tartozik." Az udvaron több eredeti pad maradványai is láthatók.
A három épület alkotta udvarban áll József nádor emlékoszlopa, előtte újabb, íves pad.
A három épület mögött nyílik a kert, benne tájegységek, növénycsaládok, illetve gazdasági hasznosítás szempontja szerint csoportosítva a növényfajok. Észak felé haladva Fekete József, Fazekas Mihály-Diószegi Vilmos majd Kitaibel Pál emlékműve után következik a Viktória-ház. A nyolcszög alakú épület vörösmárvány alépítménye eredeti, a vas- és üvegszerkezetű felépítményt többször helyreállították. Tőle északra újabb építésű üvegház található.
A Viktória-háztól észak-nyugati irányban található a pálmaház (műemlék), előtte a két részre osztott parterre, officinális és ipari/kerti növények szerint rendezve. A pálmaház keleti végfala mellett áll Jurányi Lajos emlékműve.
A kert középső részén áll az egykori Festetics-villa (műemlék), mely mai igazgatói lakás, könyvtár, irodák otthona, mellette a japánkert.
állapot leírása:
A Füvészkert, sanyarú anyagi helyzete ellenére, rendezett képet mutat, növényállománya folyamatos és odaadó gondozás alatt áll. Az építmények állapota aggasztóbb, a pálmaház és a villa egyaránt felújításra szorul.
ugyanaz, mint:

Állapotjelentések

2009.03.19 15:13 Pilis50 állapot: 4 - pont: 5

Jön a tavasz, bimbóznak a fák. A kertben nem-sok változik. A növényházak, és a kastély állapota (évek óta ) változatlan: tovább romlik.
Az "ihlet" c. alkotás -bármikor megtekinthető- belépődíj ellenében ...

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.