Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus Kálvária-kápolna

azonosító:
8870
törzsszám:
10286
szélesség (lat):
N 47° 23,164'
hosszúság (lon):
E 16° 42,388'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
kápolna
eredeti típus:
r.k. kápolna
eredeti altípus:
kálváriakápolna
megye:
Vas
helység:
helyrajzi szám:
0326/2
település KSH kódja:
12140
földhivatal:
Szombathely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. Kálvária-kápolna, valószínüleg egy középkori templom helyére épült 1867-ben. Carstanjen Gusztáv alapítása nyomán, romantikus - neogótikus stílusban.

Állapotjelentések

2016.08.14 15:25 carmin állapot: 5 - pont: 47

Nagyon jó állapotban van, gondozott helyen áll.

Boldogasszonyhoz vezető út bal oldala mellett 1867-től fehérlik a tizennégy stáció oszlopsora. A román boltozatú, téglából épített, vakolt tetős oszlopokban helyezték el Jézus keresztútjának egy-egy jelenetét ábrázoló képeket. Az öreg, elromosodott
Boldogasszony temploma lebontása után a domb üresen állt. A szakrális hely folyamatosságát szerette volna megőrizni az egyház, amikor egyezséget kötött a csepregi cukorgyárat alapító Schoeller és Társai cég igazgatójával, Carstanjen Gusztáv
lovaggal, a Kálvária megépítésére.

Az első stáció a városból kivezető út elején áll, a további tizenegy egyenlő távolságban a bejáratig. Az utolsó három oszlop ellenkező oldalon, a kápolna kertjében kapott helyet. Az építtető a bejárattal szemben helyezte el a hármas kőkeresztet, amelyen a kőbe vésett szövegben önmagáról is szól: "Alapította Carstanjen Gusztáv 1867."
Jelentős összeggel támogatta a Kálvária felállítását. Az 1 km-es keresztúton a búcsújárók ezrei vonultak minden augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján a kegyhelyhez.
A templomot és a remetelakot megromlott állapota miatt lebontották. A templom lebontásának pontos dátumát nem tudjuk. A lebontott Boldogasszony temploma helyére gróf Jankovich Gyula építtette a neogótikus kápolnát, a homlokzati felirat szerint: kegyeletül. Felszentelése 1869-ben történt. Ekkor 1230 négyszögöl gondozott park vette körül. A kápolna oltárát mészkőből faragták Szent István és Szent László térdeplő alakjaival. Följebb egy gótikus boltozat alatt Mária régi kegyelt szobrát helyezték el.A kápolna parkjába épített kis remeteházban lakott. A remetelak utolsó lakója: Reseterics Istvánné volt, aki férjétől örökölte meg a tisztséget. 1973-ban hunyt el. A kápolna a Jankovich család egyik temetkezési helye. Az építtető áthozatta Jankovich Antal és felesége, nemeskéri Kiss Katalin és Antal fiúk koporsóit a régi templom sírboltjából, és a kápolna földjébe hantoltatta. A kripta márvány fedő lapját a belső oldalfalba építették.
Forrás: geocaching.hu

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

kőkereszt (1.560 km)
kőkereszt (1.589 km)
lakóház (1.701 km)
lakóház (1.714 km)
lakóház (1.728 km)
lakóház (1.750 km)
lakóház (1.760 km)
Széchenyi-kút (1.761 km)